Hé, EU, pénzt kérünk a dokikért!

Amíg a futballisták átigazolásakor milliókat fizetnek, addig a külföldön dolgozó orvosokért nem kapott egy lejt sem a taníttatásukat finanszírozó román állam. Legalább több uniós támogatás járhatna a román egészségügyre – javasolja Vasile Astărăstoae, a román orvoskamara elnöke.
Hirdetés

Az agyelszívás uniós támogatásokkal való kompenzálását javasolta Vasile Astărăstoae, a román orvoskamara elnöke, aki szerint az egészségügyi ellátás igazságosabbá tételének kell lennie a Romániában pénteken elrajtolt európai parlamenti választási kampány egyik kiemelt témájának.

Az Európai Unió gazdagabb országaiban 21 ezer romániai orvos dolgozik, kétharmaduk az ország uniós csatlakozása óta vándorolt ki – mutatott rá Astărăstoae. „3,5 milliárd eurót költöttünk az elvándorolt orvosok képzésére anélkül, hogy egyetlen eurót is kaptunk volna azoktól az országoktól, amelyek így oldották meg az orvosszükségletüket. A politikusaink pedig most ugyanolyan szolgalelkűek Brüsszellel szemben, mint korábban voltak Moszkvával szemben: még csak nem is igényelnek ezért kártérítést” – mondta a román orvoskamara elnöke.

Kifejtette: senki sem várja el, hogy az orvoselvándorlás haszonélvezői kifizessék a tandíjat, de szerinte az Európai Uniónak kiemelten kellene támogatnia azoknak az országoknak az egészségügyi rendszerét, amelyek „szürkeállományt” exportálnak.

„Amikor egy futballistát átigazolnak, a klubjának milliókat fizetnek, de ha egy orvost visznek el, a kórháza semmit sem kap” – példálózott Astărăstoae.

Hirdetés