Mi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?

Gázháború. De szerencsére vannak megoldások. A hírek szerint, még Japán is kihúzhatja az EU-t a gázból.
Hirdetés
Oroszország nem hajlandó többé kedvezményes áron szállítani gázt Ukrajnának, s ha Kijev nem fizet előre, akkor könnyen megtörténhet, hogy Putyin elzárja a gázcsapot. Ez érzékenyen érintené Európát, amely évi 130 milliárd köbméter földgázt importál Oroszországból, s ennek mintegy felét teszi ki az ukrán tranzit.
 
A Fitch nemzetközi hitelminősítő ügynökség szerint valószínű, hogy az elkövetkező időszakban az ukrajnai tranzit akadozni fog.
 
Hamarosan Kolozsváron!
 
Március vége óta az európai cseppfolyós gáztartalékok 20 százalékkal nőttek, annak köszönhetően, hogy az Interconnector vezetéken a korábbinál több brit földgáz áramlik a kontinensre, illetve, hogy a waleszi South Hook kikötői terminálon keresztül érkező katari beszállítások volumene is megnőtt – írja a The Telegraph. Az enyhe télnek is betudhatóan, az összeurópai készlet jelenleg rekordmennyiségű, 36 milliárd köbméter, ami 100 százalékban pótolni tudná az orosz importot a következő fűtési szezon kezdetéig.
 
Fukusima után Japán leállította mind a 48 atomerőművét, így lett a világ legnagyobb cseppfolyós gáz importőre, tavaly 76 milliárd köbmétert vásárolt az energiahordozóból. Shinzo Abe japán kormányfő a közelmúltban bejelentette, országa ismét üzembe helyez több leállított atomerőművet. Ez azt jelentené, hogy  a világ jelenlegi termeléséből 34 milliárd köbméter cseppfolyós gáz Japán helyett Európába érkezne.
 
 
gáz
Minél sötétebb színű egy ország, annál inkább rá van utalva, hogy az EU-n kívülről szerezze be az energiát.
 
2009-ben még a Gazprom szállította a tagállamok fogyasztásának 34 százalékát, ám tavaly ez az arány már csak 27 százalék volt. Az Európai Unió első számú gázbeszállítója jelenleg Norvégia, de vásárol Közel-Keleti termelőktől is. Az Eurostat adatai szerint 

a legkevésbé Románia függ az orosz gázimporttól, 

amely a teljes fogyasztás kb. 21 százalékát teszi ki. Magyarország lényegesen kiszolgáltatottabb helyzetben van, ugyanis a felhasznált földgáz 72 százaléka Oroszországból érkezik. A tagállamok közül csupán nagy Britannia, Dánia és Hollandia nem szorul gázimportra.

Hirdetés