A legkultúrabb kocsmák Erdélyben

Kultkocsmákat szemlézett az Erdélyi Napló. Három lokált pécéztek ki, a teljesség igénye nélkül, ahol a kultúra úgy ragad reánk, mint szar a pokróchoz.
Hirdetés


Ahol a minőség önmagát adja el

A kolozsvári Borisszában nem csak a bor házi, de a zenekar is. Az intézménynek rendszeresen fellépő, hivatásos zenészekből álló saját dzsesszformációja van, szombatonként pedig a Kolozsvári Magyar Opera művészei szórakoztatják a borbarátokat. És hogy a kínálat még csalogatóbb legyen, kitalálták a Mindenkinek van egy verse című vetélkedőt: aki olyan verset mond el, amit senki sem ismer, egy hónapon át minden vasárnap ingyen ihat egy kancsó finom bort.

 

Ami a legkúlabb Nagyváradon

 

 

A Moszkva elsősorban kultúrhelyszín, s csak ezt követően kávézó és kocsma – mondja Dénes Adél programfelelős. 350 férőhelyes koncertterem, színpad, terasz, kerthelység és további négy terem, ahol szinte mindennap történik valami kis csoda. Ez az a hely, ahol Karinthy Frigyes és Marin Sorescu, Pilinszky János és Nichita Stănescu találkoznak – persze csak a szokásos szerda esti verses esteken, de akkor is.

 
Állandó program még a hétfő esténkénti Monday Night Magic, amikor valamilyen filmmel kapcsolatos érdekességet, továbbá különleges koncertet vetítenek, vagy az évszakos vásárok, ahol kistermelői és kézzel készített ételek, édességek, ékszerek és ruhák várják az érdeklődőket.
 
Péterfy Bori és a Moszkva. Hogyha értitek
 
Az intézmény valamennyi programja kétnyelvű, a kommunikáció szintén, román és magyar előadások, koncertek egyaránt vannak. A Moszkva ugyanis szerencsés földrajzi helyzetben van: határmentisége révén viszonylag könnyen és hamar megközelíthető a magyarországi művészek számára, és tényleg nem tudunk olyan Petőfi Rádiós Zenekart mondani, aki ne járt volna már a kávézóban.
 

És ahol egyfeszt történik valami

A székely kultfőváros Mekkája a Tein teaház. Itt van a székelyföldi magas- és mély kultúra bölcsödéje.
 
 
A Bazár épületében lévő intézmény egyszerre csempészi vissza a 19. század második felének békebeli hangulatát, és tölti be a fiatalok trendi találkozójának szerepét. Itt minden kultúreseményen teltház van. Mert szándék van.
 
Egyik nap még a slammerek pukkasztják a polgárt, másnap Bodor Ádám börtönszabadságról szóló fejtegetéseit hallgatja az összetételében estéről estére alig különböző közönség. A Teinben nemcsak a tea hatóanyaga frissít, hanem az állandó kultúrpezsgés is, amely ma már Erdély-szerte ismertté tette az immár befogadóképessége végső határához érkezett lokált.

Hirdetés