MOGYE: lemondással tiltakoznak a magyarok

Nincs előrelépés MOGYE-ügyben, tiltakozásképpen lemondanak vezetőségi funkcióikról a magyar oktatók. A döntést ma jelentették be, miután sikertelennek bizonyult Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter közvetítési kísérlete.
Hirdetés

A tárgyalások során bizonyosságot nyert, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román többségű vezetősége hallani sem akar az önálló magyar struktúrák megalakításáról, de az is, hogy a minisztérium is meglehetősen óvatosan kezeli a kérdést. „A döntés joga kizárólag a MOGYE kezében van, a minisztérium csak közvetítői szerepet játszhat” – jelentette ki Mihnea Costoiu, akit ugyanakkor „lehangol” a magyar oktatók lépése, és reméli, hogy a „közeljövőben sikerül megoldást találni”.

Mint a magyar fél nyilatkozataiból kiderül, túlzott reményeket nem is fűztek a mai tárgyalásokhoz. Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője a szekelyhon.ro-nak elmondta: a kudarc több okból is borítékolható volt.  Szerinte szinte mindent elárult a miniszter részrehajlásáról az a tény, hogy egy nyilvános rendezvényen „Leo barátomnak” nevezte az egyetem rektorát, és azzal a nyilatkozatával, miszerint a politikum nem sértheti meg az egyetem autonómiáját, Costoiu világossá tette, hogy nem a törvényesség betartásának kicsikarásáéért érkezett Marosvásárhelyre. Szabó Béla tudatta azt is: a közgyűlésen eldöntöttek értelmében a vezető tisztségeket betöltő képviselőik tiltakozásképpen beadják lemondásukat, a vezető testületekbe beválasztott tagok pedig bojkottálni fogják ezek tevékenységét mindaddig, amíg helyre nem állítják a törvényességet.

Hirdetés