Ha beteg az egészségügy, külföldre mennek az orvosok

Futószalagon exportálják külföldre a román orvosokat. A legújabb statisztikák riasztóak: jöval többen dolgoznak immár az Európai Unió különböző országaiban, mint itthon.
Hirdetés

Nem tisztelik Romániában az orvosokat, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy elvándorolnak. A Román Orvoskollégium vezetője szerint nálunk ők egyfajta bűnbaknak számítanak, és az egészségügyre jellemző minden visszásságért őket okolják. „A vlágon sehol sincsenek úgy lenézve az orvosok, mint nálunk” – állítja prof. dr. Vasile Astărăstoae, aki szerint itt már mindenki attól a paradigmától indul ki, hogy ha valami rossz történik a rendszerben, akkor azért az orvosok a felelősek. A másik igen fontos tényező pedig a létbizonytalanság, az, hogy külföldön sokkal jobban megfizetik őket.

Jelenleg több mint 21 ezer román orvos dolgozik valamelyik európai uniós országban, míg itthon csupán 14 ezren foglalkoznak a mi egészségünkkel. Többségük rögtön az ország EU-s csatlakozása után emigrált, nagy részük Franciaországba: 4300-an tevékenykednek az ottani egészségügyi rendszerben, az Orvoskollégium vezetője szerint kiváló eredményekkel. A sorban Nagy-Britannia következik, ahova mintegy négyezren emigráltak az elmúlt években, de nagyon sokan választották Németországot, illetve Belgiumot is.

Hirdetés