Nem tekintik nem-emberi személyeknek a delfineket a szenátorok

Nem adnának különleges, nem-emberi személyi státust a delfineknek a román szenátus szaktestületei. Remus Cernea javaslata viszont még hosszú utat tesz meg a parlamentben.
Hirdetés

Nem talált támogatókra a szenátus környezetvédelmi és közigazgatási bizottságában Remus Cernea független képviselő jogszabályjavaslata, amellyel azt kérte, hogy tekintsék „nem-emberi személyeknek” a delfineket, a felsőházi testületeket negatívan véleményezték a kezdeményezést.

A civilben zöld aktivista beadványa törvényerőre emelésével azt szeretné egyébként elérni, hogy a delfinvadászok ugyanolyan büntetést kapjanak, mint azok, akik embert ölnek. Remus Cernea indoklása szerint a delfineknek fejlett intelligenciája és személyisége van, és meg kell védeni a Fekete-tengerben őshonos emlősöket. Azt is kéri ugyanakkor, hogy tilos legyen bármilyen szórakoztató műsorszámban delfineket alkalmazni.

A környezetvédelmi bizottság tagjai arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvénytervezet jogilag nem áll meg a lábán, továbbá egyértelműen alkotmányellenes is. Mint Doina Silistru, a testület alelnöke rámutatott, léteznek állatvédelmi, illetve a halászatot szabályozó törvények, ez a javaslat pedig „túllő minden célon”. Ugyanakkor a bizottságban az is felmerült, hogy nincs szabályozás a „nem-emberi személyek” jogállására vonatkozóan, továbbá szerintük kérdéses maga a jogi besorolás is.

Abszurdumnak, szánalmas dolognak nevezte ugyanakkor a tervezetet Puiu Haşotti, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) felsőházi frakcióvezetője, aki szerint nem is lehet véleményezni Cernea javaslatát. „Elképzelem, amint a delfineket delfin ügyvédek védelmezik” – jegyezte meg cinikusan Haşotti.

 

 

A szenátus az ügyben az első döntéshozó fórum, a végső határozatot a képviselőháznak kell meghoznia.

 

Hirdetés