Könnyebben honosulhatnak az oroszok

Egyszerűsített eljárásban szerezhetnek orosz állampolgárságot az orosz anyanyelvű „honfitársak".
Hirdetés

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azt a törvénymódosítást, amely megkönnyíti az állampolgárság megszerzését az egykori Szovjetunió területén élő orosz anyanyelvűek számára. A jogszabályt az orosz kormány még a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása előtt, március 11-én terjesztette be a parlamentnek, amely azt – gyorsított menetben – április negyedikén elfogadta.
Szakértők szerint az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzése a Krímben, illetve a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok millióit célozza meg. A törvény olyan külföldön élő orosz anyanyelvű emberekre, – a megfogalmazás szerint „honfitársakra” – vonatkozik, akiknek felmenői, vagy az illető saját maga korábban állandó jelleggel az Oroszországi Föderációban, a Szovjetunióban vagy a cári Oroszországban élt. Az Orosz Migrációs Szolgálat által ebből a célból alakított bizottság fogja személyes beszélgetés során megállapítani azt, hogy az orosz állampolgárságot kérelmező személy orosz anyanyelvűnek minősül-e. Azok, akik megfelelnek ezen a beszélgetésen, különleges beutazó vízumot kapnak, amelynek alapján azonnal állandó tartózkodási engedélyre tesznek majd szert. Az ilyen egyszerűsített állampolgárság megszerzése nem tarthat majd tovább három hónapnál.
A törvény ugyanakkor előírja, hogy csakis a „külföldi állampolgárságról” való lemondás esetén szerezhetik meg egyszerűsített eljárásban az orosz állampolgárságot az orosz anyanyelvű „honfitársak”.
Putyin ugyancsak hétfőn jelentette be, hogy rendeletben rehabilitálta a krími tatárokat, örményeket, németeket, görögöket, mindazokat a népeket, amelyeket represszió sújtott a sztálini önkény idején.

Eközben húsvétkor is folytatódtak a fegyveres összecsapások az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai Szlovjanszk környékén.

A szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Szlovjanszkban még húsvétkor is több tűzpárbaj volt a Kijev-pártiak és az oroszbarát szakadárok között.
A város oroszbarát önvédelmi egységeink vezetője, aki polgármesterré nevezte ki magát, drámai hangú üzenetben kérte az orosz elnököt, hogy védje meg őket az ukrán Nemzeti Gárdától és a Jobboldali Szektortól. Vjacseszlav Ponomarjov arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy ha nem tud békefenntartókat küldeni, akkor segítsen élelemmel, fegyverrel, vagy bármivel.

Joe Biden amerikai alelnök eközben Kijevben tárgyal arról, hogy az Egyesült Államok mivel tudja segíteni Ukrajnát.

Hirdetés