Ráfaraghat Korodival a Schweighofer

Nem segít gazdaságfejlesztési szempontból a Székelyföldnek a Schweighofer rétyi beruházása – vallja Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, aki ugyanakkor reméli, hogy a nagy fafeldolgozók nem járulnak hozzá az erdőirtáshoz, jelenlétük nem növeli a törvénytelenül kivágott fa mennyiségét.
Hirdetés

A Schweighofer rétyi fafeldolgozója helyi gazdasági kérdéseket megold, de a Székelyföldnek gazdaságfejlesztési szempontból nem segít – szögezte le Korodi Attila. A környezetvédelmi miniszter csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: egyelőre Hargita megyei képviselőként fogalmazza meg véleményét, a környezetvédelmi minisztérium hivatalos álláspontját akkor hozza majd nyilvánosságra, ha lezárul az engedélyeztetés kapcsán tartott ellenőrzés.

A minisztérium még az elmúlt év végén a Greenpeace bejelentése alapján rendelte el a kivizsgálást a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnál a rétyi fűrészüzem kapcsán. Az ellenőrző csoport írt egy előzetes jelentést, de arról szakmai vita zajlik minisztériumban, mondta Korodi.

Hozzátette: reméli, hogy a nagy fafeldolgozók nem járulnak hozzá az erdőirtáshoz, jelenlétük nem növeli a törvénytelenül kivágott fa mennyiségét. Ezt csak folyamatosan ellenőrzéssel lehet megakadályozni, szögezte le.

Eközben – amint arról beszámoltunk – két civil szervezet, a Bankwatch România és a Neuer Weg éppen a napokban nyújtott be keresetet a bukaresti bíróságra Kovászna megyei közgyűlés és a Holzindustrie Schweighofer cég ellen, kifogásolva, hogy az engedélyezés során nem vették figyelembe a környezetvédelemre, a közmeghallgatásra, a területrendezésre és építkezésre vonatkozó jogszabályokat.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, a megfogalmazott kifogások az engedélyeztetési folyamatra vonatkoznak, az önkormányzat a központi államigazgatási és dekoncentrált intézmények jóváhagyásai alapján adta ki az építkezési engedélyt.

Az osztrák tőkéjű vállalat viszont március elején már el is kezdte a munkaerő toborzását a rétyi üzemhez.


 

Hirdetés