„Bevonult” Victor Ponta

Ennél abszurdabb esemény már nehezen következhet be a román politikai életben. Victor Ponta miniszterelnök a katonai létesítménynek minősülő védelmi minisztériumba menekült a korrupció kísértése elől.
Hirdetés

A védelmi minisztériumba menekült Victor Ponta miniszterelnök a korrupció elől. A miniszterelnök hétfőn este elárulta: azon ügy miatt döntött így, amelyben a Mehedinţi megyei közgyűlés elnöke, Adrian Duicu azt állította, az ő irodájában, az ő közreműködésével tárgyalt Petre Tobă országos rendőr-főkapitánnyal Ştefan Ponea Mehedinţi megyei rendőr-főkapitány előléptetéséről. Az ügyben vizsgálódó Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által nyilvánosságra hozott nyomozati anyag szerint ez volt az ellenszolgáltatás azért, mert Ponea ügyész felesége közbenjárt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) a Duicu ellen zajló összeférhetetlenségi vizsgálat leállítása érdekében. Duicu arról tájékoztatta Poneát a DNA szerint, hogy az országos rendőr-főkapitányt maga Ponta hivatta be a miniszterelnöki hivatalba.

Ponta ugyanakkor elmondta: az egészet Traian Băsescu államfő által megrendezett színjátéknak tartja, és a hasonló színjátékok elkerülése érdekében hétfő reggeltől áttette a székhelyét a védelmi minisztériumba, amely katonai létesítménynek minősül, mindenkit nyilvántartásba vesznek, aki oda belép. „A miniszterelnöki hivatal túlságosan civil hely volt” – indokolta döntését a kormányfő.

A miniszterelnök közölte: a novemberi államfőválasztásig ott is marad a védelmi minisztériumban, mivel arra számít, hogy Băsescu próbálkozik még hasonló trükkökkel.

Egyben tagadta, hogy Duicuval találkozott és rendőri vezetők kinevezéséről egyeztetett volna.

 

Hirdetés