A szenátorok is kötelezővé tennék az 1918. december 1. utcát

A képviselőházon múlik már csak, hogy kötelező lesz-e valamennyi romániai városban egy utcát a nagy egyesülésről elnevezni, miután a szenátus megszavazta Mircea Duşa Hargita megyei szociáldemokrata párti képviselő, védelmi miniszter törvénytervezetét.
Hirdetés

Megszavazta hétfőn a szenátus Mircea Duşa Hargita megyei szociáldemokrata párti képviselő, védelmi miniszter törvénytervezetét, amely valamennyi romániai várost kötelez arra, hogy egyik utcáját a nemzeti ünnep történelmi dátumáról, 1918. december elsejéről nevezze el.  

A jogszabály ugyanakkor valamennyi megyeszékhely önkormányzatát arra kötelezi, hogy a nemzeti ünnepen hivatalos ceremónia keretében emlékezzen meg a három román fejedelemség.

A kezdeményezésre még a képviselőháznak is rá kell bólintania.

Nem ez egyébként az első hasonló kezdeményezése a székelyföldi román politikusnak, 2011-ben már megpróbálkozott az utcanévadás centralizálásával.

A szenátus akkor el is fogadta törvénytervezetét, hogy a megyei és helyi önkormányzatok csak egy tárcaközi kormányzati bizottság jóváhagyása után változtathatják meg román történelmi, politikai vagy kulturális személyiségekről, eseményekről elnevezett utcák, terek, iskolák és egyéb létesítmények nevét, ha az új elnevezés nem román jellegű. Akkor el is mondta, hogy azért kezdeményezte a jogszabályt, mert felháborodott, hogy a székelyföldi városokban magyar neveket adnak az utcáknak. Kezdeményezése azonban az alsóházban megbukott.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki képviselője egyébként korábban  aberrációnak nevezte Duşa újabb tervezetét.

 

Hirdetés