(Fekete)-tengerre szállnak az amerikaiak

Lenyűgözték Băsescut az amerikaiak: a volt hajóskapitány a Donald Cook rombolón „vendégeskedett” ma, és mély elismeréssel szólt ennek „rendkívüli” katonai erejéről.
Hirdetés

Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel is fel van fegyverkezve a Donald Cook romboló, amely ma kötött ki, és csütörtökig marad a konstancai kikötőben. Ez idő alatt az amerikai és román tengerészek közös képzésen és gyakorlatozáson vesznek részt a Fekete-tenger román és nemzetközi vizein.

Az amerikai katonai jelenlét amúgy folyamatos lesz a Fekete-tengeren, egymást váltva érkeznek majd az USA (földközi-tengeri) Hatodik Flottájának hajói, tudatta a román elnök. Ennek természetesen köze van az ukrán válsághoz is. „Az amerikai flotta hajóinak jelenléte a Fekete-tengeren a NATO szolidaritását hivatott bizonyítani olyan körülmények közt, amikor egyes tagországai biztonsági kockázatokkal szembesülnek” – nyilatkozta Traian Băsescu.

Márciusban az amerikai Truxtun romboló, egy bolgár fregatt és három román hadihajó végzett közös hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. A Boszporuszról és Dardanelláklról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint amúgy a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói legfeljebb 21 napig maradhatnak a Fekete-tengeren.

Hirdetés