Nem jutott pénz a magyar kulturális rendezvényekre

Menesztik a Román Kulturális Alap igazgatóját, miután kiderült, hogy huszonhét támogatott kulturális rendezvény között egyetlen magyar jellegű sem található. Igaz, még az RMDSZ kormányra lépése előtt bírálták el a pályázatokat.
Hirdetés

A Román Kulturális Alap április 9-én tette közzé az idei első pályázatok eredményét. Kiderült, hogy a huszonhét támogatott kulturális rendezvény között egyetlen magyar jellegű sem található. Nem nyert támogatást a Vásárhelyi Forgatag és mellékeseményei, a Maros Megyei Múzeum, a nagyváradi Szent László Napok, a sepsiszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány és a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület sem.

Az szakhatóságnál a Székelyhon.ro megkeresésére leszögezték, szó sincs diszkriminációról, hiszen korábban Erdélyből is voltak győztes pályázatok, az elbírálóbizottság pedig idén is a honlapon is közzétette feltételrendszer alapján döntött.

Hegedüs Csilla, a kulturális minisztérium nemrég kinevezett államtitkára viszont közleményt adott ki a délután folyamán, amelyben jogosnak véli a felháborodást. „Sajnos ez nem meglepő, hiszen gyakorlattá vált az, hogy a minket érintő kérdésekben mások döntenek nélkülünk. Amikor a tárcát nem RMDSZ-es politikus vezette, jóformán kizárták a támogatottak köréből a kisebbségi kulturális szervezeteket. A pályázatok elbírálását március elején kinevezett elbíráló bizottságok végezték, akkor, amikor az RMDSZ még ellenzékben volt. A döntések utólagos megváltoztatását a törvényes előírások nem engedik” – foglalt állást az ügyben.

Hozzátette: következő hetekben új igazgatót neveznek ki a Román Kulturális Alap élére.

Hirdetés