Maros megye: lesz magyar prefektus, csak nem tudni, ki

Aggasztóak Peti András alpolgármester szerint az elmúlt hetek marosvásárhelyi magyarellenes megnyilvánulásai. A híresztelésekkel ellentétben azonban az RMDSZ szerint biztos magyar prefektusa lesz Maros megyének. Csak még tart a casting.
Hirdetés

Aggasztóak az elmúlt hetek magyarellenes megnyilvánulásai Marosvásárhelyen – vallja Peti András alpolgármester. Az elöljáró a legutóbbi tanácsülésen arra kérte az önkormányzati képviselőket, hogy politikai és nemzeti hovatartozástól függetlenül határolódjanak el minden szélsőséges megnyilvánulástól.

Az alpolgármester tegnapi felszólalásában magyarázatot kért arra is, hogy hivatalos személyek miért vettek részt a Vatra Românească március 19-i tüntetésén, ahol a résztvevők a magyar közösség legitim jogai ellen szólaltak fel.

Mint arról beszámoltunk, a demonstrációt már eleve a közigazgatásban történő anyanyelvhasználat, a MOGYE magyar tagozatának létrehozása, a székely szimbólumok használata és a magyar nemzetiségű Maros megyei prefektus kinevezése ellen hirdették meg.

Egy adott ponton úgy is tűnt, hogy az RMDSZ kormányra lépésekor megkötött koalíciós megállapodás ellenére megtörténhet, hogy egyelőre nem lesz magyar prefektusa Maros megyének, mert Victor Ponta miniszterelnök március közepén meghosszabbította Corneliu Grosu jelenlegi kormánymegbízott április elsején lejáró mandátumát.

Most viszont mégis biztosnak látszik a történet. Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke szerdán azt mondta, egyelőre ugyan nincs jelöltje a szövetségnek, de a kinevezésről tárgyaltak Victor Ponta kormányfővel, így pedig már csak a helyieken múlik, mikor lesz magyar prefektusa a megyének.

„Megerősítette a héten is, hogy a megállapodáshoz tartja magát, tehát magyar prefektust fog kinevezni, viszont nekünk kellene mielőbb megfelelő jelöltet megnevezni. Mi azon vagyunk most, azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a megfelelő személyt erre a tisztségre” – nyilatkozta az Erdély FM-nek Brassai Zsombor.

A rádió információi szerint egyébként eddig többek között Frunda György, volt Maros megyei szenátor és Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója neve merült fel.

Hirdetés