Folytatódik az alkotmányharc

Ma gyűléseztek az alkotmánymódosításért felelős parlamenti különbizottság tagjai. Az őszi ülésszak idejére helyezték kilátásba a szöveg parlament elé terjesztését.
Hirdetés

A parlament különbizottsága folytatja az alaptörvény szövegezését, miután az alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság is több pontban kifogásolta az alkotmánymódosító szövegtervezetet. Szerdán gyűléseztek, amikor is az őszi ülésszak idejére helyezték kilátásba a szöveg parlament elé terjesztését. A frakciók a hónap végéig terjeszthetik javaslataikat a bizottság elé.

Mint ismeretes, alkotmánybírósági normakontrollon nem ment át a kisebbségi jelképhasználatról, a kulturális autonómia elvéről és a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződéséről szóló módosítási javaslat sem. Azt, hogy a kisebbségi nyelveket regionális nyelvként ismerjék el Romániában, már a parlamenti különbizottság sem fogadta el.
 
Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese, aki az RMDSZ képviseletében vett részt a különbizottság szerdai ülésén, az MTI-nek elmondta: az alkotmánybírósági elutasítás nagyon megnehezíti az RMDSZ javaslatainak elfogadtatását, ezért a szövetségnek elvileg az lenne az érdeke, hogy új alkotmány szülessen. Az RMDSZ-nek fontos tudatosítania román partnereiben az alkotmánymódosítási vita során, hogy kisebbségvédelmi javaslatai megalapozottak. 

Hirdetés