Gratuláltak az erdélyi magyar pártok a FIDESZ-KDNP-nek

Na, de mi lesz a határok fölötti nemzetegyesítéssel? Megújul, tartalommal töltődik fel, konkretizálódik vagy kiteljesedik?
Hirdetés

Az erdélyi magyar politikai élet képviselői között szokatlanul nagy az összhang a FIDESZ-KDNP választási győzelmét illetően. Egyetértenek abban, hogy az erdélyi magyar kisebbségnek csak előnye származhat Orbán Viktor újbóli kormányra kerüléséből.

Ha Kelemen Hunor RMDSZ-, Tőkés László EMNT-, Toró T. Tibor EMNP-, és Biró Zsolt MPP-elnök nyilatkozatait tekintjük a jobboldal győzelméről, akkor feltűnhet, hogy ezekben közös a határok fölötti nemzetegyesítés emlegetése.
 

Összehangolódni akar Kelemen

 
Az RMDSZ elnöke szerint a nemzetpolitikában több éves összehangolt munkára van szükség. Ezért kölcsönös érdek, hogy a magyar kormány folytasson párbeszédet a Kárpát-medencei magyarság kérdéseiről a demokratikus magyar pártok vezetőivel, és törekedjen konszenzusra. „A határon túli magyarság kérdése nem lehet a megosztás tárgya Magyarországon” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Ő az őshonos kisebbségek védelmének az Európai Unión belüli szabályozásában remél segítséget a régi-új magyar kormánytól.
 

Tőkés László rendszert változtatna

 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint a rendszerváltozásnak szerves részét képezi a nemzetpolitikai rendszerváltozás is. „Az elmúlt négy évben sikerült három alapvető fontosságú törvényben megalapozni az újfajta nemzetpolitikát. A következőkben ezeket a törvényeket kell élettel, tartalommal megtölteni” – jelentette ki Tőkés László, aki örül annak, hogy a külhoni szavazatoknak döntő szerep jutott abban, hogy a Fidesz-KDNP szövetségnek sikerült kétharmados többséget szereznie.
 

Toró T. Tibor autonómiázik

 
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a Fidesz-KDNP választási sikere biztos hátországot ad az erdélyi magyar autonómiatörekvéseknek. Az EMNP úgy értékelte, a nemzetpolitikában már az elmúlt négy évben megszülettek a fontos stratégiai döntések. Szerinte a következő négy évben a nemzetegyesítés konkrét szintjeire, például a gazdasági integrációra kell koncentrálni. „Ebben a folyamatban az Orbán-kormány számíthat a támogatásunkra” – jelentette ki Toró T. Tibor.
 

Integrációt remél Biró

 
Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) az integráció elmélyítését reméli az újabb Orbán-kormánytól – mondta az MTI-nek Biró Zsolt, a párt elnöke. „Az MPP számára a harmadik Orbán-kormány egyértelmű garanciát jelent arra, hogy kiteljesedik a nemzetegyesítési folyamat, amelynek az elmúlt négy esztendőben tanúi voltunk. Összefüggő Kárpát-medencei hálózatokat kell létrehozni a gazdaság, a szociálpolitika, az oktatás és a kultúra terén egyaránt” – taglalta az új kormányra háruló nemzetpolitikai feladatokat Biró Zsolt.

 

Hirdetés