A nemzetközi helyzet fokozódik

Nem érti Bukarest, hogy mi baja van Moszkvának: a román diplomácia szerint szó sincs oroszellenességről, és megalapozatlanok a feléjük intézett bírálatok.
Hirdetés

Bukarest megalapozatlannak tartja, hogy Oroszország kétoldalú szintre próbálja áthelyezni azt a súlyos válságot, amelybe az európai közösséghez fűződő kapcsolata került – közölte pénteken Brânduşa Predescu román külügyi szóvivő.

A román diplomácia arra reagált ezzel, hogy az orosz külügyminisztérium csalódását fejezte ki Traian Băsescu román államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos „sorozatos oroszellenes kijelentései” miatt. Moszkvában egyebek között azt nehezményezték, hogy a román elnök országa NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján azt mondta: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen, és megsértette az ország területi egységét garantáló, 1994-es budapesti memorandumot.

A bukaresti külügyi közlemény megerősítette: Románia teljesen azonosul NATO-szövetségeseivel és európai uniós partnereivel, amikor kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett, és a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásának tekinti Ukrajna nemzetközileg elismert határainak egyoldalú módosítását.
 

Hirdetés