Rárepül a turizmusra Nagyvárad

Az Ilie Bolojan polgármester nevével fémjelzett nagyváradi városvezetés úgy tűnik, mindent egy lapra tesz fel: a turizmusra. Reméljük, jól végződik a régóta tartó kártyajáték.
Hirdetés

Két, a helyi magyarság számára történelmi fontosságú helyszínt is felújítana a nagyváradi önkormányzat, mely – az utóbbi idők híradásait tekintve – felismerte végre a városban rejlő turisztikai potenciált, és rárepült a turizmusra.  

Amint már beszámoltunk róla, az Ilie Bolojan polgármester nevével fémjelzett városvezetés – miután néhány évvel ezelőtt látogathatóvá tette a városháza tornyát –, most a gyűlésterem régi pompáját adná vissza, és nyitná meg a közönség előtt. Pár nappal ezelőtt turisztikai irodát nyitottak a belvárosban, és befejeznék a Körös part rehabilitálását is. 
 
A felújítások sora itt nem áll meg, Mircea Mălan alpolgármester mai sajtótájékoztatóján újabb két, a helyi magyarság számára történelmi jelentőségű helyszín felújítását jelentette be. 
 
A Fekete Sas palota a város egyik emblematikus épülete, amelyet 1907–1909 között építettek az egykori Sas fogadó helyén, szecessziós stílusban. Az épületben egykoron vigadó és kabaré működött, innen indult el a hírnév felé Nagy Endre kabarészínész. A kor kedvelt találkozóhelye volt, Ady Endre is nem egyszer fordult meg itt.  A kommunizmus után az egykori Szabadság mozi nagytermében egy ideig művész mozit üzemeltettek, azóta pedig jóformán üresen áll. 
 
 
Az önkormányzat most úgy döntött, hogy felújítja a mozi nagytermét is magában foglaló épületrészt. Multifunkcionális termet alakítanának ki, ahol koncerteket, színházi előadásokat, konferenciákat, stb. lehet majd szervezni. Az alpolgármester azt ígérte, hogy mindent az eredeti állapotába állítanak vissza, de kérdéses, hogy a falfestményeket sikerül-e restaurálni, mivel ezeket olajfestékkel festette le az egykori tulajdonos. 
 
Az önkormányzat egy másik nagyszabású terve a Kálvária-domb, mai közismertebb nevén a Gomba rendbetétele. Főleg a nagyváradi katolikusság számára fontos zarándokhely ez, amelynek kápolnája egykoron a Barátok templomából induló úrnapi körmenetek végállomása volt. A mai Gomba nevű étterem helyén álló kápolnát Barthel György építette 1839–40. között. Jézus keresztre feszítésének stációit megjelenítve a domb tetejére vezető pihenőhelyeken egy-egy stációkápolnát emeltek, amelyek azonban nem élték túl a kommunizmust. 
 
 
Mircea Mălan mai sajtótájékoztatóján bejelentette: rendbe hozzák az elhanyagolt gyalogösvényt a pihenőhelyekkel együtt. A beruházás értéke 1,4 millió euró, melyből 735 ezer euró a vissza nem térítendő támogatás. Bár a stációk helyreállítása már nem áll az önkormányzat módjában, de ezek helyén pihenőhelyeket alakítanak ki. Továbbá egy turisztikai információs irodát és egy éttermet is felhúznának a dombon. A gyalogút közepe táján egy százharminc férőhelyes amfiteátrumot építenek, ahol különböző tevékenységeket – iskolai órákat, előadásokat, stb. – lehet majd szervezni.
A munkálatok során csak természetes anyagokat – fát, követ – használnak fel, az étterem tetejét fűvel borítják be, a meleg vizet pedig napelemekkel biztosítják majd, ugyanakkor különböző fákat és cserjéket is elültetnek a domboldalon. A kivitelezési időszak egyébként tíz hónap, és ennek a munkálatnak is legkésőbb 2015 végéig el kell készülnie.
 
Fotó: www.oradeainimagini.ro

Hirdetés