Nem megy autópálya Székelyföld közelébe

Nem fogja autópálya összekötni Marosvásárhelyt és Brassót. Nem elég nagy a forgalom, mondja a miniszter.
Hirdetés

Nem épül meg az észak-erdélyi autópálya Brassó és Marosvásárhely közé tervezett szakasza, legfeljebb négysávosra szélesítik a jelenlegi országutat – közölte csütörtökön az Adevărul hírportál Dan Șova román közlekedési miniszter egy televíziós interjúját idézve.

A szaktárca vezetője szerint a forgalom nem indokolja, hogy Marosvásárhelytől Brassó felé (vagyis a Székelyföld közvetlen közelében) folytassák az autópályát, arra viszont lát esélyt, hogy uniós forrásokat irányítsanak a meglévő út kiszélesítésére és elválasztó korláttal való felszerelésére.
 
A Székelyföldet érintő másik autópálya, a Marosvásárhelyt Moldvával összekötő, a Gyergyói-medencét átszelő sztráda megépítésére sem lesz pénz a következő öt évben. Ez utóbbi székelyföldi autópálya esetében is elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, de Șova túlzásnak nevezte a 9 milliárd eurós előirányzott költséget, és bejelentette: hamarosan újabb tanulmányt rendel.
 
A Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó útvonalon haladó észak-erdélyi autópálya megépítésére 2004-ben kötött szerződést a román kormány az amerikai Bechtellel, amit tavaly bontottak fel. Uniós források nélkül ugyanis a román költségvetés nem tudta finanszírozni az építkezést, így a 415 kilométeres sztrádából alig 52 kilométert adtak át a forgalomnak.

Hirdetés