Csökken az érvénytelen levélszavazatok aránya

De még mindig kiugróan magas: a külhoni szavazók ötöde nem tudta helyesen kitölteni az azonosító nyilatkozatot.
Hirdetés

Már 50 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő reggel óta, a visszaérkezett iratok ötöde érvénytelen – derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtöki adataiból.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. Az NVI nyilvántartása szerint a csaknem 200 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 97 ezren leadták szavazatukat. Postán majdnem 32 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 65 ezret adtak le, és ebből a 65 ezerből 43 ezret már eljuttattak az NVI-hez, vagyis oda már 76 ezer szavazási irat érkezett be.
 
Az NVI három nap alatt tehát 50 655 szavazási iratot ellenőrzött, és ebből 40 292 volt érvényes.
 
Hétfő reggel óta huszonöt gépen, két műszakban összesen százan ellenőrzik a levélszavazatokat: az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplő adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévőkkel. 
 
Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat.
 
Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

Hirdetés