Tűzzsonglőrök a Főtéren!

Jöttek, gyakoroltak, és mentek volna, de megérkeztek a rendőrök. Kolozsvár központjában este is belobbant a közösségi élet.
Hirdetés

Fura villanásokat láttunk ma a szerkesztőség ablakából, amikor még épp csak kezdett sötétedni. Tűzzsonglőrök a Főtéren! – kiáltottunk fel, és rohantunk is le, hogy lefotózzuk nektek.

Már az úton megcsapott az égett motorina szaga. A tér közepén két, a hippi imázst most növesztő srác pörgette a tűzgolyókat, majd beszállt egy harmadik. Néha egyikük körbejárt egy nemezkalappal.
 
Aztán kortyoltak egyet-egyet, és lángszóróvá alakították a szájukat. Mi meg tátottuk a mienket.
 
Tűzzsonglőrök Kolozsvár Főterén
 
A közönséget még nevelni kell, többször kellett tapsra buzdítani a bámészkodókat, mint ahányszor maguktól kezdték volna jutalmazni a spontán mutatványt. És még nem vagyunk elég bőkezűek sem. Reméljük, legalább az elégetett üzemanyag kijött az adományból.
 
Nem volt semmilyen különleges alkalom vagy szervezés, az artisták csak kihasználták a tágas teret, és gyakoroltak egyet. Az alig negyedórás show végén megérkezett két rendőr és egy csendőr. Igazoltatták a srácokat, a csendőr kiszabott egy szóbeli megrovást, a rendőrfiú helyeselt neki, a rendőrlány meg hallgatott.
 
Tűzzsonglőrök Kolozsvár Főterén
 
A csendőr a 61-es törvényre hivatkozott, miszerint engedélyt kellett volna kérni az akcióhoz, másrészt a közönség testi épségének veszélyeztetését rótta fel. Nem hatotta meg az egyik srác ellenérve, hogy ők legfeljebb a saját testi épségüket veszélyeztetik, de aztán lement ő is haverbe. Hogy ő a törvényt képviseli, ami szerint a tűzzsonglőrök veszélyeztettek, de a személyes álláspontja más.
 
És hogy máskor ne történjen meg, mert jön a bünti, enyje-bejnyézett még egyet a végére. A srácok viszont holnap is jönnek, árulták el nekünk. És kértek engedélyt pár napja a városházától, de ott azt mondták nekik, ez sok időbe telik. Amit nem bírtak kivárni.
 
Tűzzsonglőrök Kolozsvár Főterén
 
A végén mondtuk nekik, hogy ne parázzanak, mert köztéri kulturális akciókhoz nem kell engedélyt kérni, se bejelenteni. Pár emberrel és pár méter madzaggal pedig egyszerűen el tudják határolni magukat az ámuldozók testi épségének veszélyeztetésétől.
 
Ha megnéznéd őket, légy holnap este nyolc körül a Főtéren.
 
Tűzzsonglőrök Kolozsvár Főterén
 
 

Hirdetés