Levegőben lóg a kábelprobléma

Most éppen Szatmárnémetiben került az önkormányzat látókörébe a levegőben lógó vezetékek problémája.
Hirdetés

Alig akad Erdélyben olyan város, amelynek belvárosi összképét ne csúfítanák az olykor minden logikát nélkülöző módon vezetett, keszekusza kábelek. Nemcsak esztétikai megfontolásból kellene megoldást találni a kábelproblémára, hanem azért is, mert sok esetben a műemléképületek homlokzatai sínylik meg a szakszerűtlen kivitelezéseket.

A levegőben lógó vezetékek problémája most éppen Szatmárnémetiben került az önkormányzat látókörébe, amikor is Nits János helyi tanácsos rámutatott a törvénykezésben és a városi határozatban lévő, ezzel kapcsolatos ellentmondásokra.
 

Nem létező törvényt alkalmaztak volna

Az 1996-ban elfogadott általános urbanisztikai szabályzat 2011-es módosítása egyes paragrafusaiban kimondja, hogy semmiféle hálózatot, így a telekommunikációs cégek vezetékeit sem szabad csak a föld alatt, ún. technikai kanálisokban kiépíteni. A törvény szerint a kommunikációért, valamint a vidékfejlesztésért felelős minisztériumoknak 90 napon belül ki kellett volna kidolgozniuk a törvény alkalmazási normáit, amit aztán a kormánynak el kellett volna fogadnia. Csakhogy ez a mai napig nem történt meg! – mutatott rá Nits János, aki a Szatmár.ro-nak elmondta: „ez azt jelenti, hogy ezeknek a hálózatoknak a kiépítésekor olyan normákhoz kell kötni az építkezési engedélyt, amely normák nem is léteznek”.
 
A szatmárnémeti határozattervezet másik nagy hibája – amellett, hogy alkalmazni akarta az alkalmazhatatlan törvényt –, hogy semmilyen módon nem rendelkezett a már meglévő kábelekről.
 
„A megoldás mindenképpen az lenne, ha eltüntetnék végre ezeket a kábeleket. Amelyek közül ráadásul nem is mindet használnak a különböző szolgáltatók. Mindennek azonban a pénz a legfőbb mozgatórugója: egy ilyen kötelezettség pedig komoly költségeket róna ki önkormányzatra, szolgáltatóra egyaránt” – vélekedett Nits.

Fotó: maps.google.com

Hirdetés