Négy év első fokon a volt miniszternek

Elítélték a volt román gazdasági minisztert: Codruţ Şereş első fokon négy év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.
Hirdetés

Hivatali hatalommal való visszaélésben találta bűnrészesnek a román legfelső bíróság Codruţ Şereşt, felmentették ugyanakkor a bűnszövetkezet létrehozásának vádja alól. Şereş 2004 és 2006 között volt gazdasági miniszter a Călin Popescu Tăriceanu vezette kormányban.

A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat, azzal gyanúsítva, hogy szemet hunyt a Hidroelectrica román áramtermelő vállalat vezetői által 2002 és 2004 között elkövetett törvénytelenségek fölött, és a rendellenességeket megpróbálta eltussolni. Ugyancsak ma a Hidroelectrica három volt vezetője öt év letöltendő börtönbüntetést kapott, egy negyediket négy év szabadságvesztésre ítéltek, míg másik kettőt négy év felfüggesztett börtönbüntetésre.

Şereşt első fokon elítélték az úgynevezett stratégiai privatizációk perében is: hat év letöltendő börtönbüntetést kapott bizalmas információk kiszivárogtatása miatt. Ez utóbbi perben Nagy Zsolt volt romániai távközlési miniszter is öt év letöltendő börtönbüntetést kapott bűnszövetkezetben való részvétel miatt.

Hirdetés