Nemzeti sport marad a hoki Székelyföldön

Új távlatok nyílnak a székely nemzeti sportként számon tartott jégkorongázás előtt: Székely Hoki Társaság névvel hokiakadémiát hoz létre a a csíkszeredai önkormányzat.
Hirdetés

A román hokit eddig is a székelyek vitték a hátukon, volt is balhé elég belőle a pályán és a lelátótéren egyaránt. Támogatás, illetve az utánpótlás megfelelő képzése nélkül előbb-utóbb megszűnt volna a jégkorongozás Székelyföldön, erre már évek óta figyelmeztetnek a szakemberek.

Úgy tűnik, elmúlt a veszély, hiszen ősztől a magyar kormány támogatásával egy hokiakadémia beindítását tervezi a csíkszeredai önkormányzat. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Székelyhon.ro-nak elmondta: a jégkorong-akadémiát a fociakadémiák mintájára képzelték el. A képzésbe nemcsak a csíkszeredai korosztályos csapatok, hanem a gyergyószentmiklósi, csíkkarcfalvi, valamint a kézdivásárhelyi csapatok is bekapcsolódhatnának. Az akadémia a tervek szerint a Székely Hoki Társaság nevet fogja viselni.

„A romániai jégkorong, bár mások élősködtek, élősködnek rajta, gyakorlatilag egyenlő a Székelyfölddel” – idézte a Székelyhon Ráduly Róbert Kálmánt. A polgármester hozzátette: a Magyar Jégkorong Szövetséggel való partnerség vezetett el a hokiakadémia létrehozásának ötletéig. Ennek keretében a múlt szezonban négy csíki korosztályos csapat kapott 15 millió forintig terjedő összegű támogatást a Magyar Jégkorong Szövetségtől, hogy részt vehessenek a magyarországi korosztályos bajnokságban. A polgármester szerint e támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy „nem szűnt meg a hoki Székelyföldön”.

 

Hirdetés