Mi kis kertészlegény vagyunk

Babot, borsót, salátát, fűszereket, epret, hagymát, paradicsomot és valódi közösséget termeszt a lecsókert Gyergyószentmiklóson. Akkora a kedv, hogy nem elég a föld.
Hirdetés

A városi kertészkedés óriási siker, már az első évben meghozta gyümölcsét és zöldségét – tudósít a maszol.ro a gyergyói közösségi kertészkedés születésének második évfordulójáról.

22 áras beltelket ajánlott fel a városháza a lakók kertészkedési kedvének, amelynek ez már nem is elég, pedig családonként csak 45 négyzetmétert lehet megművelni. Ezért idén a város arra kéri a parlagon heverő telekkel rendelkezőket, kapcsolódjanak be ők is a közösségi kertészkedésbe.
 
Gyergyószentmiklóson lecsókertnek hívják a közös veteményest, amely képes volt az egymásra nem kíváncsi, szimpla köszönőviszonyban lévő szomszédokat igazi közösséggé formálni. A Makkos utcában kertészkedők idén április négyig jelentkezhetnek ismét a városházán, újabb földfelajánlásokat és -igényléseket április 18-ig fogad a hivatal.
 
Kolozsváron a Monostor negyed tetején indult két éve hasonló kezdeményezés La Terenuri (A telkeknél) néven. Itt a kertészkedésen kívül igyekeznek hogy a környező tömbházakban élő gyerekeket és időseket különböző, őket érdeklő és lekötő közösségi és kulturális programba bevonni, hogy enyhítsék a lakótelep környezeti és kulturális sivárságát. Vagy épp öko-vetőmaggal látják el a környéken kertészkedőket.
 
Itt idén már március elején beindult a vetés (lásd a képen, amit köszönünk a csoportnak), és azt igénylő lakótelepi iskoláknak is segítenek saját kertet kialakítani.
 
Zamatos részletek az alábbi linken:

Hirdetés