Magyar szélsőjobb Erdélyben

A Székely Gárda kivételével az erdélyi magyar szélsőjobboldali csoportok inkább az építkezésre, a civil és politikai élet átszövésére helyezik a hangsúlyt, mintsem a konfrontációra.
Hirdetés

Tevékenységük alapján kevésbé radikálisak, mint a határon belüli társszervezeteik. Propagandaakcióikban a cigányellenesség, antiszemitizmus, rasszizmus vagy homofóbia helyett hangsúlyosabbak a kisebbségi léttel és a „magyar öntudattal” kapcsolatos – erősen nacionalista – üzenetek – áll az Athena Intézet elemzésében, amelyet az Index publikált. 

Az intézet szerint a magyar szélsőjobbos szervezetek erdélyi nyilvánosságát egyes területeken maga a magyar közösségi élet jelenti, mert együttműködnek ifjúsági és más magyar civil szervezetekkel, egyházakkal, önkormányzatokkal akár mindennapi szinten is, és egyre népszerűbbek.
 
Ez azért gond, állapítja meg az Athena Intézet, „mert a szélsőjobboldali szervezetek erősödése a romániai magyar civil és politikai életben elszigetelheti az egész közösséget, hátráltathatja a román állam decentralizációját, illetve a helyi civil szervezetek bevonását a közösség életét érintő döntések meghozatalába”.
 
Részletek a HVIM-ről, Székely Gárdáról és EMI-ről az alábbi linken:

 

Hirdetés