Támad a TBC a Szilágyságban

A szegények betegségének is nevezték a ragályos kórt, amit Romániában nem sikerült felszámolni.
Hirdetés

Tavaly 122 tuberkulózisos megbetegedést észleltek, ezek közül kilencet gyerekeknél – írja a Vocea Transilvaniei portál a Szilágy megyei közegészségügyi hatóságra hivatkozva.

Évente 9 millióan kapják el a betegséget a világon, és 1,3 millióan halnak bele. Három millióan nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. Az esetek 95 százaléka a kis és közepes bevételű országokban fordul elő, áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében. Ma van a TBC elleni küzdelem világnapja.
 
A TBC a Koch-bacilus által okozott, ragályos betegség. Legkönnyebben tüdőtuberkulózisos személytől lehet elkapni, vagy a Koch-bacilust hordozó tehén tejétől, ha az nem volt megfelelően kezelve. A betegség kockázatát növeli a dohányzás, alkoholizmus, alultápláltság, AIDS, cukorbetegség.
 
Jellegzetes és nem múló köhögésről lehet leginkább felismerni, fáradékonyság, étvágytalanság, súlyvesztés, láz, éjszakai izzadás jellemzi a tébécés beteget. Azonnal orvosnál kell jelentkezni, diagnosztizálása többrétű: tüdőröntgen és a Koch-bacilust kimutató laborvizsgálat egyaránt szükséges.
 
3-4 heti kombinált antibiotikus kezeléssel megakadályozható, hogy a beteg tovább fertőzzön, de a gyógyuláshoz több havi, esetleg egy egész évi kezelés is szükséges. Romániában ingyenes kezelés jár a tébécéseknek függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e egészségügyi biztosítással vagy sem.
 
A betegséget megelőzni elegendő és változatos táplálkozással lehet, szeszesitalok kerülésével, a lakóhelyiségek rendszeres és alapos szellőztetésével.

Hirdetés