Legyen a neved mától… Kolozsvár!

Civil kezdeményezés indult a Facebookon, hogy Kolozsvár hivatalosan is Cluj legyen – mint ahogy 1974 előtt volt.
Hirdetés

Román nevének megváltoztatását Nicolae Ceauşescunak „köszönheti” a város, aki úgy gondolta, hogy a római eredetű Cluj elnevezés mellett egy (általa) dáknak vélt kifejezésnek is helye van: ez pedig legyen a Napoca. Mindez 1974-ben, vagyis negyven évvel ezelőtt történt, a kincses város lakói pedig most úgy gondolták, ideje visszatérni az eredetihez.

A „visszakeresztelés” indítványozója Györke Zoltán, volt Kolozs megyei alprefektus, jelenlegi kormányzati felügyelő, aki a Facebookon hirdette meg a civil kezdeményezést. A közösségi oldalon közzétette azt a jegyzőkönyvet is, amely az 1974. október 15-i ülésen történteket rögzítette, és amelyből kiderül, hogy a névváltoztatás ezen módjával többen nem értettek egyet.

Elena Ceauşescu azért mondott ellent, mert szerinte mind a „Cluj”, mind pedig a „Napoca” kifejezések római eredetűek, míg Leonte Răutu, a Ştefan Gheorghiu pártakadémia rektora elismerte, nem tudja, mit fog nyerni a város, ha Cluj helyett Cluj-Napocának fogják hívni. Végül azonban a párt első emberének az akarata győzött, és ezt másnap, október 16-án aláírásával is szentesítette.

Egy város hivatalos elnevezésének a megváltoztatása nem könnyű: népszavazást kell kiírni róla, és amennyiben a többség a névváltoztatásra voksol, következhet a törvénykezdeményezés.

Egy másik probléma, hogy siker esetén a város lakói meg kell, hogy változtassák személyi igazolványukban a lakcímüket a hivatalos új elnevezés szerint, és ez több mint 300 000 embert érintene.

Hirdetés