Már 600 ezren kértek magyar állampolgárságot

Sokasodik a magyar. Mármint állampolgár. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közölte: már hatszázezren vannak azok, akik könnyített honosítás révén folyamodtak magyar állampolgárságért.
Hirdetés

Elérte a hatszázezret az állampolgársági kérelmek száma – jelentette be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten. Semjén Zsolt a II. kerület ezredik állampolgársági eskütételén rámutatott: néhány héten belül csaknem 550 ezer ember leteszi az állampolgársági esküt, és mintegy 200 ezer körül lesz azoknak a száma, akik regisztrálnak a választásokra.

A kormányfő helyettese kifejtette: a 200 ezres számot nem az 550 ezer új állampolgárhoz kell viszonyítni, mivel van közöttük 110 ezer gyerek, akinek még nincs választójoga, és 80 ezer olyan külhoni magyart honosítottak, akinek van magyarországi lakcíme, tehát nem kell regisztrálnia. Így abból a 350-360 ezer emberből, aki regisztrálhatott, 200 ezer új magyar állampolgár ezt meg is tette – rögzítette.

Semjén Zsolt kiemelte: minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték. A magyaroknak elsődleges kötelessége, hogy saját magyarságukat megőrizzék és fel tudják mutatni az egész világnak. A magyarság ugyanakkor csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – fogalmazott Semjén Zsolt.

Hirdetés