Akadályokat gördít a kormány a szentgyörgyi Sapi útjába

Még van remény, hogy a Sapientia az ősszel elindíthatja a képzést Sepsiszentgyörgyön is. Ehhez a kormánynak kell elgördítenie az általa állított akadályokat.
Hirdetés

Akadályokat gördít a kormány a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre tervezett tagozatának beindítása elé.

A székelyföldi város önkormányzata még tavaly szeptemberben kérte az oktatási minisztériumtól, hogy az egyetemnek felajánlott, 2011 óta kihasználatlanul álló iskolaépületet kivonhassák a közoktatási hálózatból, ám erre még mindig nem kapták meg a jóváhagyást. Sztakics Éva alpolgármester szerint a minisztériumban húzzák az időt, ám, mint a Krónikának elmondta, azt remélik, hogy még a napokban megkapják az engedélyt.

Dávid László, a Sapientia rektora az országos napilap érdeklődésére elmondta, ideiglenes akkreditáció megszerzéséhez fel kell mutatni, hogy a kihelyezett tagozatnak biztosított a székháza. Mivel az önkormányzat által felajánlott épület átadása elhúzódott, eddig nem tudták benyújtani az akkreditációs kérelmet.

„A kormány akadályokat gördített, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ne tudjon élni a felajánlásával, ám a napokban bérleti szerződést kötöttünk, azt csatoljuk az akkreditációs kérelemhez. A teljes dokumentációt március végén nyújtjuk be” – magyarázta Dávid László.

A rektor reméli, hogy időben megkapják az ideiglenes akkreditációt, és szeptemberben beindulhat az új tagozat, akár úgy is, hogy nem tartanak nyári felvételit, csak őszit.

Hirdetés