Megmentette a képviselőház Chiţoiut a DNA-tól

Ismét csak hiába dolgoztak a korrupcióellenes ügyészek. Az előzetes nyomozati eredmények alapján ugyan Daniel Chiţoiu volt pénzügyminiszter bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, de parlamenti kollégái nem hisznek a közvádlóknak.
Hirdetés

Újabb bűncselekménnyel gyanúsított honatya számára biztosít védelmet a bűnvádi eljárás megkezdésével szemben a parlamenti mandátum: a képviselőház kedden nagy többséggel elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérését, amelyben a Daniel Chiţoiu nemzeti liberális párti képviselő, korábbi kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter elleni vizsgálat beindításának jóváhagyását szorgalmazta.

Chiţoiu kiadatása ellen 248 képviselő szavazott, mellette csupán 108.

A képviselőt azzal gyanúsítják, hogy pénzügyminiszterként, még 2013-ban hivatali visszaélést követett el, és bűnszervezet részesévé vált, amikor olyan kormányhatározatot kezdeményezett, amely lehetővé tette, egy, a Carpatica Asig biztosítótársaság érdekeit képviselő bűnözői csoport támogatását. A rendelet tárgya az volt, hogy a Pénzügyi Ellenőrző Hatóság irányító testületéből távolítsák el a biztosítók felügyeletéért felelős Tudor Daniel Georget, és helyette egy olyan személyt nevezzenek ki, aki törvénysértő eszközökkel a Carpatica Asig pénzügyi érdekeit képviselte. Ezt a felügyelő tanács létszámának csökkentésével és a taggá válás feltételeinek módosításával próbálta elérni.

Chiţoiu szerint ugyanakkor a testület szerkezetének átalakítását a nemzetközi hitelezők szabták feltételül.

Hirdetés