Gyorsforgalmi utat akarnak a szatmáriak

Míg Magyarország már megközelítette a határt a Nyíregyháza–Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi úttal, addig a román fél még hozzá sem fogott az építkezéshez. A munkálatok megkezdését sürgette ma Zákonyi Botond nagykövet Szatmárnémetiben.
Hirdetés
A román kormány oldalán van a labda a Nyíregyházát Szatmárnémetivel és Nagybányával összekötő gyorsforgalmi út ügyében – jelentette ki Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete ma Szatmárnémetiben.
 
A gyorsforgalmi út építéséről még 2005-ben állapodott meg a két ország, konkrét lépéseket a terv megvalósításáért egyelőre csak a magyar fél tett. „Magyarország az autópályával már megközelítette a határt. Most a román oldalnak kell lépnie és konkrét akaratot mutatnia” – jelentett ki a nagykövet Szatmárnémeti és a megye elöljáróival tartott közös sajtótájékoztatón.
 
Adrien Ștef megyei tanácselnök kifejtette: ígéretet kaptak a fejlesztési minisztériumtól a munkálatok megkezdésére. 
 
Zákonyi ezt követően találkozott az RMDSZ helyi és megyei vezetőivel. A Szatmár.ro közlése szerint egyebek mellett szó esett az RMDSZ kormányzati szerepvállalásában rejlő lehetőségekről és a határon átvezető utakról is.
 
Egy másik fontos téma volt a magyar közszolgálati televízió bizonyos esetekben kódolt műsorszórása. „A nagykövet úr azt mondta, hallott már a problémáról, ám nem gondolta, hogy ez ilyen jelentőséggel bír az itteni magyarság számára. Ezt mi vetettük fel neki elsőként és arra kért, készítsünk erről egyfajta jelentést, ő meg ígéretet tett, hogy megpróbál közvetíteni a magyar és a román közszolgálati televíziók között” – nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei ügyvezető elnöke. 

Hirdetés