Piros lap a román futball nagyágyúinak

A román labdarúgás nyolc befolyásos vezetője ellen született kedden jogerős ítélet az átigazolási botrányok ügyében. Az ítéletek mindegyikük esetében letöltendő szabadságvesztésről szólnak.
Hirdetés

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen kedden a bukaresti ítélőtábla a román futball nyolc közismert vezetőjét, akiket jelentős mértékű adócsalásban találtak vétkesnek.

Az elítéltek között van Gheorghe Popescu 115-szörös volt válogatott játékos, aki az egyik nagy esélyes jelöltnek tűnt a Román Labdarúgó Szövetség szerdai elnökválasztásán. Őt három év és egy hónap szabadságvesztéssel sújtották. Az elítéltek között van több volt klubtulajdonos és játékosügynök, de a Bukaresti Steaua jelenlegi menedzsere, Mihai Stoica is, aki három és fél év börtönbüntetést kapott.

Cristian Borcea, a Bukaresti Dinamo volt tulajdonosa hat év négy hónap börtönbüntetést kapott, akárcsak Ioan Becali egykori menedzser. Egy másik korábbi játékosügynök, Victor Becali négy év nyolc hónapot kapott, míg Jean Pădureanut, a Besztercei Glória volt elnökét három év négy hónapra ítélték.

A Dinamo és a Craiova volt tulajdonosa, Gigi Neţoiu sem úszta meg, őt szintén három év négy hónapra ítélték. George Copost, a Rapid volt többségi tulajdonosát, korábbi miniszterelnök-helyettest három év nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtották.

A DNA még 2008-ban emelt vádat a román futballélet nyolc nagyágyúja ellen. A bukaresti törvényszék 2012 áprilisában még mind a nyolcukat felmentette, azonban az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) fellebbezése nyomán a bukaresti táblabíróság novemberben már elmarasztaló ítéletet hozott, és összesen negyven év szabadságvesztést rótt ki a vádlottakra.

Az ügy a legfelső bíróságon folytatódott, amely tavaly törölte az ítéleteket, és visszaküldte az ügyet az ítélőtáblához. Időközben hatályba lépett az új román büntető törvénykönyv, amely szerint ebben az ügyben most már az ítélőtábla illetékes meghozni a jogerős ítéletet. 

A nyolc személyt azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral károsították meg a román államot azáltal, hogy 12 labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, mivel a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

 

Hirdetés