Kárpátaljai focisták menekültek át Kökényesdre

Menekülnek a kárpátaljai fiatalok a besorozás elől. Akad, aki Romániába jön előbb, de a cél igazából Magyarország.
Hirdetés

Bár elsősorban Magyarországot célozzák, az ukrán–román határátkelőkön is több kárpátaljai magyar fiatal hagyta el az országot, attól való félelmében, hogy akaratuk ellenére besorozzák őket az ukrán hadseregbe – számol be a Maszol.ro

„Edzőmérkőzésről érkezve haza egy kárpátaljai futballcsapat tagjaival találkoztunk, akik arról számoltak be, hogy menekülnek otthonról, mert nem szeretnék, ha besoroznák őket a hadseregbe. Nem szándékoztak hazamenni, úgy érkeztek, hogy nem hoztak semmit magukkal, csak beültek az autóba és jöttek. Ma várták, hogy a szüleik küldjenek nekik pénzt, csereruhát. Mivel kettős állampolgárok, tehát megvan a magyar állampolgárságuk is, ezért Magyarország felé vennék az irányt” – nyilatkozta a portálnak Simon Levente, Kökényesd polgármestere.

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára még hétfőn azt mondta: nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt – amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában – valóban elindult több száz fiatal. Felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

A kárpátaljai ukránok és ruszinok körében eközben tombol a hazafias érzület: hétfőn Ungváron mintegy 150 önkéntes jelentkezett katonai szolgálatra, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokságon, amelytől a kárpátaljai Jobboldali Szektor (PSZ) azt kéri, engedélyezze számára a nem katonaviselt önkéntesek harci kiképzését.

Kép: voceatransilvaniei.ro

Hirdetés