Kormányra lép az RMDSZ

Az USL-koalíció 2012-es programját kívánja megvalósítani Kelemen Hunor. Két tárcáért és 14 államtitkári posztért.
Hirdetés

Beszáll a román kormányba az RMDSZ – nyilatkozta hétfőn kora délután Kelemen Hunor szövetségi elnök. Ő maga miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter lesz, Korodi Attila a környezetvédelmi tárcát kapja. Az RMDSZ ezenkívül 14 államtitkári tisztséget alkudott ki magának a nagyjából egy hete zajló tárgyalásokon.

Mivel a Nemzeti Liberális Párt nem tudott újabb miniszterelnök-helyettesi posztot kiharcolni magának és Klaus Johannis-nak, három év után kilépett a Szociálliberális Unióból (USL), amit Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke gyorsan USD-vé alakított a Konzervatív Párttal és a Románia Haladásáért Párttal (UNPR). Ehhez a mixhez csatlakozott most az RMDSZ.
 
A Szövetség belépéséről a kormányba ma délután írják alá a szerződést, nyilatkozta a Mediafaxnak Kelemen Hunor, aki szerint a parlamentben 2012-ben megszavazott kormányprogramot tartják majd irányadónak.
 
Az új kormányt viharos sebességgel iktatnák be: ma fél hatkor üléseznek a házbizottságok, és ha minden a terv szerint halad, akkor kedden reggel zajlanának az új miniszterek szakbizottsági meghallgatásai, holnap délután háromkor pedig a két ház együttes ülésen szavazhatja meg a harmadik Ponta-kormányt.
 
A kormány pontos összetételét hétfőn fél ötkor tervezik bejelenteni.
 
Az, hogy Kelemen Hunor felvállalta a 2012-es kormányprogramot, azért fontos, mert hétvégén Traian Băsescu államfő azzal fenyegetett, alkotmánybíróságon támadja meg az új kormányt, ha változik a programja, azaz beemelik az RMDSZ kisebbségi jogokkal kapcsolatos feltételeit.

Hirdetés