Románia „kulturális nagykövete”: Gagarin

Kedves olvasóink! Ha eddig abban a hitben éltek, hogy az első űrrepülést a szovjetek hajtották végre, akkor tévedtek. Román nemzetiségű volt az első ember az űrben.
Hirdetés

Legalábbis ezt állítja egy, a Speranța (Reménység) televíziónak adott interjújában Románia kis- és középvállalkozásokért és turizmusért felelős tárca nélküli minisztere, Maria Grapini. Az interjúban egy Románia értékeit és arculatát népszerűsítő kampányról beszélt, melynek célja az lenne, hogy megváltoztassa a külföldön kialakult képet az országról.  

Románia hitelét az olyan román sportolók, tudósok, költők és írók adnák vissza, akik sikeresek a szakmájukban. Ők lehetnének az ország „kulturális nagykövetei” – vélekedik Maria Grapini, aki hozzátette: egyetért Titus Corlățean külügyminiszterrel abban, hogy diplomáciai útlevelet érdemelnek mindazok, akik öregbítik Románia hírnevét. Véleménye szerint ilyen az első ember az űrben is, aki román nemzetiségű volt.
 
Maria Grapini nem az egyedüli személy, aki ilyen jellegű tévedésben él. Andrei Marga, a Román Kulturális Intézet volt vezetője a fűtőtestek feltalálását fűzte a románokhoz. Szerinte a „kalorifer” erdélyi találmány, mint ahogy a barlangászat és az első űrrepülés is a románok érdemeit dicséri. 
 

Hirdetés