Kidobná a Funar-féle címert egy kolozsvári tanácsos

Giccsesnek és törvénytelennek tartja Kolozsvár jelenleg használt, Gheorghe Funar idejében meghonosított címerét, és a régi jelképhez való visszatérést sürgeti egy városi tanácsos. A felvetés azért érdekes, mert a kezdeményező román.
Hirdetés

A Kolozsvár régi-új címeréhez való visszatérést sürgeti Ioan Bîldea, a kincses város közgyűlésének nemzeti liberális párti (PNL) tagja. A politikus kemény hangnemben ostorozza a város által jelenleg használt jelképet, amelyet 1995-ben egy gimnazista diáklány tervezett.

Bîldea szerint a mostani címer egyszerűen törvénytelen. A jelkép módosítását szorgalmazó beadványában rámutat: a jelenlegi, Emil Boc-féle városvezetés is illegálisan használja a címert, amely ellentétes a hatályos jogszabályokkal, a heraldika szabályaival és a helyi történelmi hagyományokat sem tartja tiszteletben. „Saját politikai ambíciókat szolgáló giccsről van szó, amelyet Gheorghe Funar rendszeresített 1999-ben, és amely sohasem kapta meg az országos heraldikai bizottság jóváhagyását” – mutat rá a liberális politikus, aki azt javasolja, hogy a város térjen vissza ősi címeréhez, amely kék alapon ezüstszínű, háromtornyú várat ábrázol.

Bîldea úgy véli, a jelenlegi címer – amely valóban teljesen ellentétes a heraldika szabályaival, és amely elképesztően túlzsúfolt: dák farkasfejes harci zászlót és római istennőt is tartalmaz, de ezek mellé még a román memorandisták ugyancsak mérsékelten esztétikus, és a helyiek által csak guillotine-nak becézett emlékműve is helyet kapott, természetesen mindez piros, sárga és kék színekben – komolytalan, és veszélyezteti Kolozsvár esélyeit az Európa Kulturális Fővárosa cím 2021-es elnyerésére.

Az önkormányzat mindazonáltal nem siet lecserélni a funári soviniszta ízlés(telenség)világot megtestesítő címert. A városháza hivatalos álláspontja szerint a címert törvényesen használják, mindemellett a címer lecserélésével kapcsolatosan már kikérték az akadémia véleményét, és most a tudós társaság írásos állásfoglalására várnak.

 

Hirdetés