Helyükre kerülhetnek a császári pár szobrai Temesváron

A temesvári Román Opera előtt állítaná fel Nicolae Robu polgármester Ferenc József osztrák császár és magyar király valamint Erzsébet császárné évtizedeken át az épület homlokzata mögött rejtegetett szobrait.
Hirdetés

„Fel kell vállaljuk a város történelmét, úgy ahogy volt, a kellemetlenebb epizódokkal együtt” – nyilatkozta Temesvár polgármestere, Nicolae Robu azzal kapcsolatosan, hogy helyreállítanák a Román Opera épületének homlokzatát.

A kezdeményezés „kellemetlenebb” része az, hogy a városvezetőknek el kell dönteniük, hova kerüljön Ferenc József osztrák császár és Erzsébet császárné szobra. Ezek az Osztrák-Magyar Monarchia idején épített épület homlokzatát díszítették egykoron, de az impériumváltáskor a színháznak is otthont adó épületet átépítették, és a két szobrot a homlokzat mögé rejtették el.

A temesvári városi tanácsosok egy része az eredeti homlokzat helyreállítását szorgalmazza, míg a polgármester az Opera bejáratához állítaná fel a császári pár szobrait. Az eredeti homlokzat helyreállítását sokan azért ellenzik, mert az Opera épülete az 1989-es népfelkelés emblematikus helyszíne. 

Hirdetés