Szexuális kisebbségek védelmében

Átfogó uniós szakpolitika szükséges az LGBTI személyek diszkriminációjának megakadályozására, illetve az érvényben lévő rendelkezések hatékonyabbá tételére.
Hirdetés

Megszavazta a szexuális kisebbségekről szóló jelentést az Európai Parlament (EP). Ennek célja többek között a kisebbségek fokozott védelmét előirányzó EU-s irányelvek eredményességének növelése, valamint átfogó uniós szakpolitika kidolgozása az LGBTI (leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális) személyek alapvető jogainak védelmére.

A jelentést (amely a tagállamokra nem kötelező érvényű) 394 szavazattal, 176 ellenszavazattal és 72 tartózkodással fogadták el. Az EP zöld, szocialista és liberális parlamenti csoportjai támogatták a jelentést, míg az Európai Néppárton belül a képviselők szabadon szavazhattak. Sem a Transindex által megkérdezett Winkler Gyula és Sógor Csaba (akik szerint az EP-ben a szocialisták és liberálisok kettős mércével mérnek, amikor kisebbségekről van szó), sem pedig Tőkés László erdélyi EP-képviselő nem szavazta meg a jelentést.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által 2013-ban kiadott – a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű (LGBT) személyekkel kapcsolatos – felmérés szerint az előző évben az LGBT személyek 47%-a élt át szexuális irányultsága miatti megkülönböztetést vagy zaklatást, ezen belül a leszbikus nők (55%), a fiatalok (57%) és a szegényebb LGBT személyek (52%) voltak leginkább kitéve a megkülönböztetésnek.

Hirdetés