Nagyon szavaznának a külhoniak: egyre többen a választási névjegyzékben

Az illetékesek szerint egyre több határon túli magyar állampolgár akarja személyesen is eldönteni, hogy Orbán vagy a Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai álomtrió a menőbb arc. Erdélyben már több mint nyolcvanezren regisztráltatták magukat a választói névjegyzékbe.
Hirdetés

Nagy és növekvő érdeklődés mutatkozik a külhoni magyarság körében a magyarországi országgyűlési választások iránt – jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerdán egy kolozsvári kerekasztal beszélgetésen. A fideszes politikus a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely meghívottjaként beszélt a külhoni magyarok választási részvételéről. Úgy vélte, az erdélyi magyar állampolgárok szavazása az összetartozás kifejeződése lehet, és csattanós választ nyújthat a kétkedőknek.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a külhoni magyarok levélben adhatják le a szavazatukat. A szavazatot tartalmazó levelet úgy kell majd elküldeniük, hogy az a választások napján megérkezzék Magyarországra. Hozzátette, tárgyalások folynak a román és a magyar posta között arról, hogy ingyenesen lehessen feladni a szavazóleveleket.

Hidvéghi Balázs elmondta, azok, akik március 22-ig felvételüket kérik a választói névjegyzékbe, levélben kapják meg a szavazólapot és azt a válaszborítékot, amelyben elküldhetik a szavazatukat. A szavazatot tartalmazó levelet a magyar külképviseleteken is le lehet adni. A politikus szerint szükség van a határon túli magyar szervezetek és az egyházak segítségére ahhoz, hogy minél többen élhessenek a szavazati jogukkal.

Székely István politológus, az RMDSZ keretében létrehozott Kulturális Autonómia Tanács elnöke elmondta, minden felmérés azt jelzi, hogy az erdélyi magyarok nagy arányban szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot, s részt akarnak venni a választásokon. A politológus szerint azonban e szándék megvalósulását korlátozza, hogy nincsenek hozzászokva a regisztrációs nyomtatvány kitöltéséhez, a levélben szavazáshoz. Székely István úgy vélte, a választási részvételt az fogja megszabni, hogy hányan jutnak túl a „bürokratikus szűrőn” a szavazni vágyók közül.

Erdélyből egyébként eddig közel 85 ezer magyar állampolgár jelentkezett be a választási névjegyzékbe.

 

Normal
0

Hirdetés

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Hirdetés