Az újgazdagok menthetik meg a román földet

Nem mindegy kik vásárolnak termőföldet Romániában. Ilie Serbanescu volt reformügyi miniszter szerint legfeljebb az újgazdagok állhatnak ellen a Nyugat újabb „gyarmatosító hullámának” a keleti országokban.
Hirdetés
A román szociálliberális kormányhoz közel álló Jurnalul Naționalban Ilie Șerbănescu gazdasági elemző arról cikkezik, hogy a termőföldpiac megnyitása egy „kisajátítással” ér fel, amelyet – Magyarországgal ellentétben – Romániában meg sem próbáltak megakadályozni.
 
A piacnyitás után Șerbănescu szerint legfeljebb az újgazdagok állhatnak ellen a Nyugat újabb „gyarmatosító hullámának” a keleti országokban. Romániában a hatalmon lévők semmit sem tettek azért, hogy szegényebb nemzettársaikat is megvédjék a kisemmizéstől, miközben Magyarországon „leszögezték, hogy a földek magyarok, és a magyaroké maradnak” – állítja Șerbănescu.
 
„A bolgárok, akikben nem volt meg a magyarok határozottsága, legalább egy szusszanásnyi időt nyertek, öt évvel elhalasztva a piacnyitást” – írja cikkében Șerbănescu, a jobbközép Ciorbea-kormány volt reformügyi minisztere (1997-1998).

Hirdetés