Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Kolozsváron másodszor adták át a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat. Az elismerést idén Kézdi Imola, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Vida Gábor marosvásárhelyi író és Veres Szabolcs szatmárnémeti festőművész kapta – közölte az MTI.
Hirdetés

     Köszöntőbeszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: a díjjal köszönetet mondanak azoknak, akik a kultúrateremtésben jelentős eredményeket értek el. Hozzátette: nem jelent nacionalizmust, kizárólagosságot, ha büszkék vagyunk azokra az értékekre, amelyeket a magyarság adott az egyetemes kultúrának. 
     Kelemen Hunor azt is megemlítette, hogy a magyar kultúra mindig befogadó volt és a globalizáció korában sem a bezárkózás, „a köldöknézés” segíti az értékteremtést. A magyar kultúra értékei akkor születtek, amikor az alkotók nyitottak, befogadók voltak. 
     A díjat megtestesítő oklevelet, kisplasztikát és 10 ezer lejes (673 ezer forintos) pénzjutalmat évről évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.
     A kolozsvári Kaszinóban tartott ünnepséget a kolozsvári Jazzybirds dzsessz együttes koncertje zárta.

Hirdetés