Romákat foglalkoztatnának a külpolitikában

Martonyi János külügyminiszter és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke együttműködési megállapodást írt alá, melynek egyik célja: lehetőséget teremteni arra, hogy a jövőben egyre több roma munkatársat foglalkoztathassanak a külpolitikában.
Hirdetés

  A MTI híradása szerint Martonyi János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a megállapodás által a külpolitika is szerepet vállalhat a romák társadalmi felzárkóztatásában. Emlékeztetett: 2011-ben a magyar EU-elnökség kezdeményezte az európai romastratégia kidolgozását, majd az EU tagállamai nemzeti stratégiákat hoztak létre. Emellett a kormány és az ORÖ 2011-ben keretmegállapodást kötött – idézte fel. A tárcavezető közölte: Farkas Flórián kezdeményezése, hogy ezt a keretmegállapodást a külpolitikai és a külképviseleti tevékenységben is alkalmazzák, mivel ez a terület is fontos eleme a társadalmi felzárkóztatásnak, a roma közösség integrációjának.

  Úgy vélte, a jelenlegi feladat az, hogy a most megkötött megállapodást kitöltsék tartalommal. Ugyanakkor már most is ismert néhány eleme ennek az együttműködésnek: például a Külügyminisztérium segíti az ORÖ brüsszeli képviselőjének munkáját, valamint támogatja az ORÖ-t egy nemzetközi konferencia megszervezésében a nemzetközi tapasztalatok átadásáról – magyarázta. 

  Farkas Flórián hangsúlyozta: a cigányság integrációja összeurópai kérdés, és az ezen a területen elért magyar eredményeket be kell mutatni más európai országoknak is. Véleménye szerint a magyar cigánypolitika modellépítő. Értékei között említette a kisebbségi önkormányzati képviseletet, hiszen – mint mondta -, csak úgy lehet hiteles a kisebbségek képviselete, ha a közösség tagjai maguk választhatják meg képviselőiket.

  Farkas Flórián felhívta a figyelmet: eljött az ideje annak, hogy továbbadják a magyarországi cigánypolitika értékeit, ezzel is segítve az uniós tagállamok cigányságának a sorsát. Mivel 10-12 millió cigány él ma Európában, ez rendkívül fontos kérdés – tette hozzá. Az ORÖ vezetője arról is beszélt, hogy véleménye szerint az elmúlt időben erősödött a békés egymás mellett élés Magyarországon, a magyar cigánypolitika pedig új szakaszába lép a mostani megállapodással.

Hirdetés