A románok 90 százaléka nem tudja, mikor lesznek az EP-választások

A megkérdezettek 90 százaléka nem tudja, mikor lesznek az európai parlamenti választások, 78 százaléka nem tudja, ki az Európai Bizottság elnöke, és több mint egynegyedük egyetlen román EP-képviselőt sem ismer - derül ki az Európai Szocialista Párt felméréséből.
Hirdetés

Az Európai Szocialista Párt (PES) romániai háttérintézménye által január 2-3-án telefonos módszerrel, három százalékos hibahatárral végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült: a románok csaknem kétharmada azt hiszi, hogy az EP-választásokat is egyéni választókerületes rendszerben bonyolítják le, a válaszadók 37 százaléka volt csak tisztában vele, hogy pártlistás szavazás lesz.

Arra a nyitott kérdésre, hogy nevezzék meg az általuk ismert román EP-képviselőket, a megkérdezettek 27 százaléka adott helytelen választ, vagy mondta, hogy egyet sem ismer. A felmérés résztvevőinek 42 százaléka egyetlen EP-képviselőt ismert, közülük legtöbben (53 százalék) Elena Băsescut, a román államfő lányát nevezte meg, akit Daciana Sârbu (14 százalék), Victor Ponta miniszterelnök felesége követ az ismertségi listán.
 
A helytelenül válaszolók egyharmada úgy tudta, Gigi Becali, a korrupcióért és önbíráskodásért elítélt, jelenleg börtönbüntetését töltő futballmecénás az Európai Parlament tagja. Becali 2008-ban a Nagy Románia Párt színeiben valóban bejutott az Európai Parlamentbe, de 2012-ben lemondott brüsszeli mandátumáról, miután a román parlament képviselőjévé választották a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként.
 
A romániai közvélemény-kutatás résztvevőinek 78 százaléka nem tudta megnevezni az Európai Bizottság elnökét.
 
Egy korábbi, a CSCI közvélemény-kutató intézet által decemberben végzett felmérésből kiderült, hogy a Romániában a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) a voksok 41 százalékával nyerné az EP-választásokat, ha most rendeznék a voksolást. Liberális koalíciós partnerük (PNL) 19, a jobbközép ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) 17 százalékra, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig a szavazatok 5 százalékára számíthat.
 
A Romániának járó 32 európai parlamenti helyre május 25-én választanak képviselőket az országban élő uniós állampolgárok.

Hirdetés