Felmenti Dragneát a btk mai módosítása?

Csak saját vagy rokonok hasznára elkövetett hivatali visszaélés számít bűncselekménynek, szavazta meg a szenátus, amely kivette a hivatali gondatlanságot is a btk-ból. Az RMDSZ tartózkodott.
Hirdetés
Elfogadta keddi ülésén a szenátus a büntető törvénykönyv módosításait, amelyet előzőleg a Florin Iordache vezette különbizottság jóváhagyott. A plénum az ellenzéki pártok egyetlen módosító javaslatát sem szavazta meg – tudatja a Mediafax hírügynökség.
 
Emiatt és a kormányoldal szorgalmazta módosítások tartalma miatt az ellenzék előbb bojkottálni akarta a plénumbeli szavazást, és kivonult, azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az RMDSZ honatyáival együtt biztosították a kvórumot. A btk-t módosító tervezet végül 74 támogató voksot kapott, az ellezék 28, PNL-hez és USR-hez tartozó honatyája ellene szavazot, az RMDSZ kilenc szenátora pedig tartózkodott.
 
Az USR szenátorai az előcsarnokban és az ülésteremben is kifüggesztettek egy Büntetőügyesek nélkül feliratot. Az ellenzék szenátorai visszatértek az ülésterembe, amikor az ülésvezető bejelentette, hogy a szenátus egyébként is szavazóképes. 
 

Az RMDSZ azért nem szavazta meg a btk módosítását, 

  • mert a PSD-ALDE-koalíció az alkotmánybíróság javaslatai mellett olyan módosításokat is eszközölt, amellyel 
  • kivette a hivatali gondatlanságot a bűncselekmények közül, 
  • 1900 lejes károkozási küszöböt szabott meg a hivatali visszaéléshez, 
  • hétről öt évre csökkentette a hivatali visszaélésért maximálisan kiszabható börtönbüntetést,
  • és átírta a hivatali visszaélés meghatározását úgy, hogy csak akkor bűncselekmény, ha azt anyagi haszonból követik el, amely anyagi hasznot az elkövető vagy házastársa vagy legfeljebb másodfokú rokona élvez. (Vagyis ha a egy harmadik fél élvezi, akkor nem bűncselekmény.)
Az ellenzék szerint ezt egyértelműen Dragnea felmentéséért tette be a btk-ba a kormánykoalíció. Az ügyben ugyanis, amelyben hivatali visszaélésért alapfokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a PSD elnökét, a teleormani gyermekvédelem két fiktív alkalmazottja nem Dragneának vagy valamelyik rokonának dolgozott, hanem a PSD megyei pártirodájának.
 
A szavazás végén Florina Presadă, az USR szenátora hangosbemondóba olvasta fel, kiknek kedvez majd a hivatali visszaélés új definíciója: többek között Liviu Dragneának és Sevil Shaidehnek.
 
A btk-t módosító törvényről végérvényesen a képviselőház dönt majd, valószínűleg csütörtökön. Mivel a különbizottság a képviselőház számára is jelentést kell elfogadjon a btk-módosításról, ezért várhatóan még ma délután ismét összeül, írja a Hotnews.
 
A btk és a büntető perrendtartás módosításának felfüggesztésére kérte Ludovic Orban, a PNL elnöke a parlament két házának elnökét. A törvényhozási folyamatot addig szeretné felfüggeszteni, amíg a Velencei Bizottság nem véleményezi a javasolt módosításokat – írja a News.ro.
 

Dragnea megsértődött, nem nyilatkozik

Nem akar többé a büntető törvénykönyvről nyilatkozni – mondta Liviu Dragnea kedden a parlamentben az újságíróknak, akiknek felrótta, hogy nem reagáltak az alkotmányellenes cikkelyek alapján született bírói döntésekre.
 
„A büntető törvénykönyvről nem akarok többet beszélni. Már több mint egy éve beszélünk erről, és én arra a következtetésre jutottam, hogy függetlenül attól, mit nyilatkoztam én vagy a kollégáim, mindenki maradt a saját véleményénél, tehát semmi értelme. Tudják, mit nem láttam maguknál? Egész időszak alatt egyetlen reakciót sem láttam a visszaélésekre vagy az alkotmányellenes cikkelyek alapján hozott bírói döntésekre vonatkozóan. Ezért nem akarok többet erről beszélni” – mondta Dragnea arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye a btk módosításairól.

Hirdetés