Veszélyben a budapesti Közép-európai Egyetem?

Amerikai–magyar diplomáciai csörte is lehet egy készülő törvénymódosításból, amely – kritikusai szerint – ellehetetlenítené a CEU működését.
Hirdetés

Nem sikerült dűlőre jutnia a magyar kormánynak és a Közép-európai Egyetem (Central European University/CEU) vezetőségének a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működéséről szóló törvénymódosítás ügyében. A kormány nem látja indokoltnak a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután Palkovics László oktatási államtitkár és Michael Ignatieff, a Soros György alapította CEU elnök-rektora szerdán este tárgyalt.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az oktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy

a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése.

Vitán felül áll, hogy a területen számos szabálytalanságra derült fény, az erről szóló jelentés tényszerű – írták.

A tárgyalás előzménye, hogy szerdán az oktatási államtitkár bejelentette: a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Palkovics közölte: ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon.

Kifejtette: a vizsgálat tapasztalatai nyomán módosítják a felsőoktatási törvényt, és feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez utóbbi minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd.

További pontosításként említette, hogy az itt folytatni kívánt képzés és oklevél államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek minősüljön.

Az államtitkár szerint nem CEU- vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott,

az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Szavai szerint egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya – számolt be az MTI.

Michael Ignatieff, a CEU rektora|Fotó forrása: ceu.edu

A CEU által felvetett problémákra a tárgyaláson az államtitkár elmondta, hogy a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok kormányával a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény működésének rendezése céljából, ennek érdekében nyitottak a tárgyalásra, ezekre egy teljes év áll rendelkezésre.

Hirdetés

A rektor felvetésére, miszerint ilyen szerződést a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet az egyetem vonatkozásában, az államtitkár megerősítette: erre is nyitott a kormány.

A találkozón rektor – a tárca közlése szerint – elmondta, hogy

a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit,

mert a működésének feltételévé teszi a jövőben egy nemzetközi szerződés megkötését. Ez a rektor félelme szerint el fogja lehetetleníteni az amerikai diplomák kiadását, illetve csorbítani fogja az egyetemi autonómiát, az akadémiai szabadság ügyét. A rektor megerősítette, hogy az egyetem a jövőjét Budapesten, Magyarországon képzeli el, ezért kérte a törvénytervezet visszavonását.

Az ügyben számos kulturális és közéleti szereplő megszólalt, többek közt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki szerint a CEU egy jelentős szellemi műhely ezért fontos a megmaradása. Az MTA elnöke a maga és az Akadémia nevében is felajánlotta, hogy a békülés érdekében szívesen közvetít a felek között.

„Mély aggodalommal” tekint a törvénymódosító javaslatra az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is. A nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik leszögezte: „Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét.”

Mindeközben Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius – maga is a CEU egykori hallgatója – bejelentette: a litván főváros örömmel befogadná a CEU-t, amennyiban annak távoznia kell Budapestről. Szerinte a pezsgő, fiatalos városba jól beillene az egyetem, amely emelné Vilnius tudományos és kulturális értékét.

A CEU védelmében konzervatívként ismert magyar értelmiségiek is megszólaltak, a Facebookon pedig terjed az #IstandwithCEU címke. Sőt az ügyben véleményt nyilvánított Monica Macovei EP-képviselő, Románia egykori igazságügyi minisztere. „Ez egy szélesebb illiberális terv része – nyilatkozta a The Guardian hasábjain Macovei, aki szerint Orbán ezzel a lépésével Putyint másolja, aki jogi eszközökkel lépett fel a Szentpétervári Európai Egyetem ellen.

Hirdetés