Mozgalmas napja volt az igazságügyi miniszternek

Délelőtt elhalasztotta a két főügyész esetleges menesztését eredményező vizsgálat ismertetését, délután pedig Hans Klemm amerikai nagykövetet, majd Laura Codruța Kövesit DNA-vezért is fogadta.
Hirdetés

Az igazságügyi miniszter hétfőn – egy nappal azután, hogy lejárt az Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruţa Kövesi, a DNA vezetője kiértékelésének határideje –, közölte: két nappal elhalasztja az értékelő ismertetését. Mint ismeretes, az értékelőt annak az alkotmánybírósági határozatnak az ürügyén indítványozták, mely megállapította: a DNA túllépte a hatáskörét, amikor vizsgálni kezdte a kormány jogát arra, hogy elfogadja a 13. sz. sürgősségi rendeletet.

A miniszter a sajtó érdeklődésére nem óhajtotta megindokolni, miért van szükség a halasztásra,

de azt elárulta, hogy a kiértékelés megkezdése óta nem találkozott Kövesivel, és ismeri az államfő, Klaus Iohannis álláspontját a kérdésben, aki számtalanszor jelezte már, hogy elégedett a két főügyész munkájával.

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze azt nyilatkozta miután találkozott Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel, hogy

a miniszter nem kérte a lemondását, őneki pedig nem áll szándékában benyújtani azt.

„A DNA a munkáját végezte. Egy olyan beszélgetés volt, amiről nem szeretnék sok részletet nyilvánosságra hozni” – nyilatkozta Kövesi, amikor kijött az Igazságügyi Minisztériumból.  Amikor arról kérdezték, hogy törvényesen járt-e el a 13 kormányrendelet körülményeinek vizsgálata kapcsán, azt válaszolta, hogy mindig törvényesen járt el.

Kövesi látogatása előtt

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is felkereste az igazságügyi minisztert.

Hirdetés

Hogy mi hangzott el a zárt ajtók mögött, azt nem tudjuk, de valószínű, hogy a nagykövet nem véletlenül időzítette éppen erre a napra a bemutatkozását az igazságügyi miniszternek.

Klemm a találkozó után annyit árult el, hogy csak bemutatkozni jött, illetve azért, hogy az USA támogatásáról biztosítsa az igazságügyi minisztert a korrupcióellenes harc folytatása érdekében.

Hirdetés