Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2016. december 11. vasárnap, 09:17
Majdnem teljes feldolgozottságnál ez a helyzet.

 

 

összesen: 85 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
A szociológust is meglepte a PSD tarolása
Meglepőnek nevezte a román Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyarányú választási győzelmét Mircea Kivu román szociológus és politikai elemző, aki szerint főleg az alacsony részvételi aránynak tudható be a magabiztos diadal.
 
A szociológus az MTI-nek elmondta: számított a szociáldemokraták győzelmére, arra viszont nem, hogy ilyen nagyarányú lesz. Emlékeztetett, hogy a PSD a legjobb eredményt érte el történetében a vasárnapi parlamenti választáson a szavazatok mintegy 45 százalékának megszerzésével. Felhívta a figyelmet, hogy 
 

az elmúlt 15-20 évben szavazóbázisuk változatlan, mindig körülbelül 3 millió szavazatot kaptak, akárcsak most. 

A nagy arányú győzelemhez viszont az alacsony országos részvétel járult hozzá, hiszen most hozzávetőlegesen ugyanannyi szavazó arányaiban jóval többet jelentett, mint más korábbi választásokon.
 
Az elemző szerint a második helyen végzett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) hibát követett el, hogy teljes kampányát a jelenlegi szakértői kormány támogatására alapozta, mert ez a kabinet nem örvend akkora népszerűségnek, hogy a PNL eredményét javíthatta volna. Az MTI kérdésére elmondta: már a nyári önkormányzati választáson látszott, hogy 
 

a PNL nem rendelkezik karizmatikus személyiségekkel, 

de a sikertelenségükhöz az is hozzájárult, hogy a régi PNL, valamint az egykori Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadása nyomán létrejött új liberális párt helyi szinten megosztott, a két egykori alakulat helyi vezetői nem cselekszenek összehangoltan, ezért nem kellően egységes a PNL területi szervezeteinek vezetősége.
 
Marius Kivu
 
Marius Kivu szociológus | A kép forrása az elemző Facebook-oldala
 
A kormányalakításról úgy vélte, hogy a PSD a Călin Popescu Tăriceanu vezette szabadelvű ALDE-val várhatóan kormányzati többséget alkot, és ők fognak miniszterelnököt adni. Az elemző szerint ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy több órával a választás után sem nevezte meg a PSD miniszterelnök-jelöltjét. 
 
Szerinte ez arra enged következtetni, hogy mégsem Liviu Dragneát, a PSD elnökét fogják javasolni Iohannisnak. Dragneát ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték korábban, és Iohannis már novemberben leszögezte, hogy Romániának nem lesz elítélt miniszterelnöke.
 
Nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a PSD mégis Dragneát javasolja, politikai válság alakul ki. Úgy vélte, amennyiben Iohannis ragaszkodik korábbi álláspontjához, és megtagadja Dragnea megbízását kormányátalakítással, 
 

a PSD kezdeményezheti Iohannisnak az államfői tisztségből történő felfüggesztését.

Az MTI kérdésére Mircea Kivu elmondta: elképzelhető, hogy a PSD az RMDSZ-t is beemeli a koalícióba, ugyanis amennyiben az ALDE a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan követelésekkel áll elő, akkor a PSD-nek jól jön, ha rendelkezik egy „tartalék szövetségessel”.
Többszáz feljelentés, de szinte a fele megalapozatlan

473 feljelentés érkezett a választások napján a választási törvény lehetséges megszegése miatt, 22%-al kevesebb mint 2012-ben – írja az Agerpres a belügyminisztérium hétfői közleményére hivatkozva. 

„Az ellenőrzések során a feljelentések 45%-a megalapozatlannak bizonyult. Azokban az esetekben, ahol bebizonyosodott a gyanú, megtettük a megfelelő jogi lépéseket, 64 esetben osztottak ki pénzbírságot összesen 26 100 lej értékben. 104 bűncselekmény ügyében vizsgálódnak, 141 személy ellen” – áll a közleményben. 

Az idézett forrás szerint az informatikai rendszerben 201 esetben észleltek rendellenességeket, egyes személyek valószínűleg többször szavaztak. Ezeket az eseteket még vizsgálják. 

Többen jelezték ugyanakkor, hogy a választási kampány folytatódott a szavazás napján is, illetve nagyon sok megalapozatlan hívás érkezett az 112-es egységes segélyhívó számra. 

A választások napján a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények munkatársai megfelelően biztosították a szavazás zökkenőmentességét. Dragoş Tudorache tárcavezető megköszönte a belügyminisztérium alkalmazottainak a példásan végzett munkát. 

Hahó, Iohannis, hahó, Cioloș!

Mi ez a hallgatás? Az ország népe mégis csak elvárná, hogy az államelnök és a miniszterelnök mondjon két szót a választásokról. De sem Iohannis, sem Cioloș (aki ráadásul a New Hope szerepében tetszelgett a kampányban, mint a PNL és az USR közös miniszterelnök-jelöltje) nem szólalt meg az urnazárás óta.

Lehet, valahol kölcsönösen borogatják egymás homlokát.

Lemondott a PNL elnöke, Alina Ghorghiu
A PNL berkeiből szivárgó hírek már a választás estéjén Alina Ghorghiu PNL-elnök lemondásáról szóltak. A híresztelések pár perccel ezelőtt beigazolódtak: az elnökasszony rövid sajtótájékoztató keretében nyújtotta be lemondását.  
 
Holnap összeül a párt országos vezetősége, hogy ideiglenes elnököt válasszanak a megüresedett elnöki posztra. A lehetséges jelöltek között található Ilie Bolojan főtitkár, Nagyvárad polgármestere is. Az is elképzelhető, hogy a vezetőségi gyűlésen további bizalmat szavaznak Ghorghiunak.
 
Bárki is legyen az ideiglenes elnök, legfeljebb két hónapig vezeti a pártot, ugyanis jövő év elején esedékes a PNL országos kongresszusa, mely alkalmat teremt arra, hogy megfejtsék a vereség okait, és új elnököt válasszanak.
 
  
Lehet rácsodálkozni: a választások eredményei, színek szerint

A vasárnapi parlamenti választások után így néz ki Románia pártszínek szerinti térképe. A vörös természetesen a Román Szociáldemokrata Pártot (PSD) jelképezi. Olyan, mint a Vörös-tenger. A zöld a választások másik „nagy” nyertesének színe. Az RMDSZ-ről van szó, hát persze. Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár megye. A kék pedig a Nemzeti Liberális Párté (PNL). Akik Kolozs, Fehér és Szeben megyében arattak.

Hát, ez van most. Azért Mózes legyen a talpán, aki száraz lábbal át tud kelni ezen a Vörös-tengeren.

(Egy-egy megyére kattintva a térkép megjeleníti az adott megyében a képviselőjelölti listákra leadott szavazatok pontos arányát.)

 

82 százalékos feldolgozottság mellett is a PSD és az RMDSZ örülhet

Közzé tette a Központi Választási Iroda (BEC) a 82 százalékos feldolgozottság melletti hivatalos adatokat. Ezek szerint a képviselőjelölti listákon

    a PSD a szavazatok 45,26 százalékát szerezte meg,
    a PNL a 19,99 százalékát,
    az USR a 9,13 százalékát,
    az RMDSZ a 6,26 százalékát,
    az ALDE az 5,58 százalékát,
    a PMP az 5,23 százalékát.

 
A szenátusi listákra leadott voksok

    45,43 százalékát kapta a PSD,
    a PNL 20,34 százalékot,
    az USR 9,18 százalékot,
    az RMDSZ 6,33 százalékot,
    az ALDE 5,99 százalékot,
    a PMP 5,52 százalékot.

Az LMP is örül az RMDSZ eredményének

Az LMP örömmel veszi tudomásul, hogy a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a román törvényhozásban - reagált a romániai választások eredményére az ellenzéki párt hétfőn.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei közleményükben azt írták, az LMP „kifejezett örömmel veszi tudomásul", hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségének sikerült bejutnia a román törvényhozásba, és ennek köszönhetően a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a romániai politika legfelsőbb szintjein.

AZ LMP szerint bizakodásra ad okot, hogy a magyarok ezen a kiemelkedő fontosságú választáson képesnek bizonyultak az összetartásra, ugyanakkor úgy vélik, a most szerzett felhatalmazás komoly felelősséget is jelent a törvényhozásba bejutott magyar képviselők számára.

Az LMP arra biztatja a leendő magyar képviselőket, hogy a folyamatosan változó romániai politikai térben felelősséggel és sikerrel lássák el a magyar közösség érdekeinek védelmezését, különös tekintettel arra, hogy ez a kihívás a közigazgatási reformtörekvések tükrében a korábbiaknál sokkal súlyosabb feladatokat támaszthat eléjük.

Az LMP egyben gratulált azon pártoknak, amelyek a választók döntése nyomán kormányt alakíthatnak, és megkülönböztetett örömmel vette tudomásul a Mentsétek Meg Romániát Szövetség eredményét, amely szerintük újabb lendületet adhat a rendszerkritikus politikai erők előretörésének.

Az ellenzéki párt a magyar kormánytól azt várja, hogy megosztás helyett a magyar-román párbeszéd megteremtésére törekedjen, a kétoldalú kapcsolatok szintjén pedig határozott, de konstruktív fellépést tanúsítson a leendő vezetéssel szemben „az elmúlt években tapasztalható következetlenség és hangulatkeltés helyett". 

A hivatalos feldolgozottság még nem annyira magas

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn délelőtt közzétette az első hivatalos adatokat, amelyek a megyei választási irodák által klasszikus módszerrel végzett szavazatszámlálás nyomán állnak rendelkezésre. Eddig az elektronikus módszerrel végzett párhuzamos szavazás eredményei voltak nyilvánosak.

Ugyanakkor a hivatalos eredmények sem mutatnak mást. A BEC által most, 60 százalékos feldolgozottság mellett közzé tett eredmények szerint a képviselőjelölti listákon

    a PSD a szavazatok 45,09 százalékát szerezte meg,
    a PNL a 19,96 százalékát,
    az USR a 9,26 százalékát,
    az RMDSZ a 6,15 százalékát,
    az ALDE az 5,62 százalékát,
    a PMP az 5,22 százalékát.

 
A szenátusi listákra leadott voksok

    45,25 százalékát kapta a PSD,
    a PNL 20,32 százalékot,
    az USR 9,31 százalékot,
    az RMDSZ 6,22 százalékot,
    az ALDE 6,06 százalékot,
    a PMP 5,51 százalékot.

Nem tolongtak az urnák előtt a külföldön élő román állampolgárok

A külügyminisztérium összesítette a 417 külföldi szavazókörben leadott szavazatokat. Eszerint a vasárnapi választáson összesen 106 038 választópolgár vett részt.

Már 99 százalékos a feldolgozottság

Ennél az állásnál már gyakorlatilag véglegesek az adatok. Következik a mandátumok elosztása.

A képviselőjelölti listákon 
 • a PSD a szavazatok 45,90 százalékát szerezte meg, 
 • a PNL a 19,88 százalékát, 
 • az USR a 8,49 százalékát, 
 • az RMDSZ a 6,29 százalékát,
 • az ALDE az 5,64 százalékát, 
 • a PMP az 5,06 százalékát.
 
A szenátusi listákra leadott voksok 
 • 46,09 százalékát kapta a PSD, 
 • a PNL 20,26 százalékot, 
 • az USR 8,55 százalékot, 
 • az RMDSZ 6,28 százalékot,
 • az ALDE 6,07 százalékot,
 • a PMP 5,34 százalékot.
Semjén a magyar összefogást méltatja

Meghozta eredményét a magyar összefogás, a jövőben erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak a román törvényhozásban - így reagált a választások eredményére Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

A politikus közleményében hangsúlyozta, „ez a nagyszerű eredmény visszaigazolta, hogy a magyarság sorskérdéseiben erkölcsi parancs az összefogás, és nem engedhető meg a széthúzás".

Semjén Zsolt hozzátette: „köszönet illet minden felelősen gondolkodó, nemzetünkért, erdélyi közösségünkért cselekvő magyart, aki szavazatával hangsúlyos képviselethez juttatta képviselőinket Bukarestben".

96 százalékos feldolgozottságnál

Az ideiglenes eredmények nem sokat változtak: picit zsugorodnak a régi pártok százalékai, nagyjából ugyanannyival nőnek az újakéi.

 
A képviselőjelölti listákon 
 • a PSD a szavazatok 46,03 százalékát szerezte meg, 
 • a PNL a 19,91 százalékát, 
 • az USR a 8,32 százalékát, 
 • az RMDSZ a 6,37 százalékát,
 • az ALDE az 5,62 százalékát, 
 • a PMP az 5,01 százalékát, és ezzel Băsescu pártja is bejutott az alsóházba.
 
A szenátusi listákra leadott voksok 
 • 46,22 százalékát kapta a PSD, 
 • a PNL 20,30 százalékot, 
 • az USR 8,39 százalékot, 
 • az RMDSZ 6,38 százalékot,
 • az ALDE 6,05 százalékot,
 • a PMP 5,30 százalékot.
Részeredmények 92 százalékos feldolgozottságnál

A Központi Választási Iroda (BEC) a parlamenti választásokon leadott szavazatok 92 százalékát dolgozta már fel. Eszerint jönnek fel az új pártok a régiek rovására: a korábbi adatokhoz képest nagyon enyhén visszaesett a PSD, a PNL és az RMDSZ, és enyhén erősödött az USR, az ALDE és a PMP.

Mi a politika és a metál közti kapcsolat? Kinizsi Zoltán elmagyarázza:

 

Biró Zsolt a Főtérnek: jól döntöttünk, hogy összefogtunk

 

Hegedüs Csilla a Főtérnek: szükségünk volt egy ilyen sikerélményre

 

Saccolják a mandátumokat

A Központi Választási Iroda már a szavazatok 85 százalékát dolgozta fel, ezek alapján a Digi 24 hírtelevízió elkészítette a mandátumok eloszlásának első szimulálását:

Mandátumszimulálás
  Képviselőház Szenátus
 PSD 144 48
 PNL 51 10
 USR 14 3
 RMDSZ 16 3

 

Rajtuk kívül a képviselőházba biztosan bejut az ALDE, a szenátusba pedig az ALDE és a PMP.

Ezt nyilatkozta Kelemen Hunor a Főtérnek:

 

Fejét veszti a PNL az eredmények miatt?

A PNL egyre egyértelműbb csúfos veresége miatt sajtóértesülések szerint a PNL elnöke, Alina Gorghiu és főtitkára, Ilie Bolojan felajánlották a lemondásukat a megyei szervezetek vezetőinek, akik viszont nem fogadták el. Azt javasolták, hogy a jövő évi kongresszusig tarsák meg tisztségeiket. A News.ro szerint ebben a kérdésben nem egységesek a liberálisok.  

Dragnea már nem zárkózik el az RMDSZ elől

Finomított urnazárás utáni nyilatkozatán Liviu Dragnea, a parlamenti választásokat utcahosszal megnyerő PSD elnöke. 

Nincs szándékukban szövetséget kötni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártjával (PMP). Attól viszont nem zárkózik el a Szociáldemokrata Párt, hogy tárgyaljon az RMDSZ-szel.

„Előbb tárgyalunk a párton belül, aztán a kollégákkal az ALDE-ból, majd eldöntjük, merre tovább, mert ez így természetes. Annyit mondhatok, kizárható, hogy szövetséget kössünk a PNL-vel, az USR-vel, a PMP-vel, mással nem” – mondta a pártelnök.

Dragnea szavaz

Dragnea szavaz | A kép forrása a pártelnök Facebook-oldala

összesen: 85 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18427
Figyelem: az alábbi uszító szöveget egy demokratikusan megválasztott Maros megyei parlamenti képviselő írta.
A magyar külügyminiszter megerősítette: mindenben akadályozni fogják Ukrajnát.
Több mint 230 ezer határon túli magyar óvodás és iskolás részesül támogatásban.
Nos, van igazság abban, hogy Erdély más. Még akkor is, ha néha nem olyan rózsaszínű a jövő, amilyennek lefestik.
Részben adott igazat az autonómia-felvonulás szervezőinek.
Az intézmény vezetése kivizsgálta a ügyet és azt állítja: nincs etnikai színezete a diákkonfliktusnak.
Teltházas megakoncertet nyomtak a nyolcvanas évek popikonjai: a Londonbeat, Fancy, Sandra és az Alphaville. A legnagyobb lelkesedést egyértelműen a legutóbbi zenekar váltotta ki.
A pofátlanságnak mindig vannak újabb és újabb csúcsai.
Liviu Dragnea beszélt az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés kulisszatitkairól.
Ki volt itt előbb? Kié Erdély és a hatalom? Fontos ez? s ha igen, miért? Hans Hedrich válaszol.
A kereszténydemokraták a vártnál gyengébben szerepeltek, a szociáldemokraták történelmi mélyponton vannak.
Cserében Magyarország ismét támogatja Románia OECD-tagságát.
De azért fegyelmi vizsgálat indult a bántalmazott magyar diáklány ügyében.
A volt államfő szerint az utolsó pillanatig tárgyalni kellett volna a kisebbségellenes ukrán oktatási törvényről.