Lezárult Tőkés pere a Románia Csillaga kitüntetésért

A bíróság nem vette fel a bizonyítékok közé Tőkés László 2013-as tusványosi beszédének hangfelvételét.
Hirdetés

Érdemben lefolytatták a bukaresti táblabíróságon kedden azt a közigazgatási pert, amelyben Tőkés László EP-képviselő az állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte – tájékoztatta az MTI-t kedden Kincses Előd ügyvéd. A felperes bizonyítási indítványai közül csak azt a hangfelvételt nem fogadta el a bíróság, amely a 2013-es Bálványos Nyári Szabadegyetemen (Tusványoson) készült, amikor Tőkés László felvetette, hogy

Magyarország vállaljon „védhatalmi státust” Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

A Klaus Iohannis államfő és – az érdemrend visszavonási rendeletét ellenjegyző – Dacian Cioloș miniszterelnök ellen indított perbe beavatkozott a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága is, amely a szabadegyetemen elhangzott kijelentése miatt méltatlannak nyilvánította Tőkés Lászlót a kitüntetésre, és annak visszavonását javasolta az államfőnek.

Kincses Előd kifejtette, a törvény szerint két esetben lehet a kitüntetést visszavonni: ha viselőjét jogerősen börtönbüntetésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyekkel méltatlanná válik a kitüntetésre. Ehhez képest Tőkés Lászlót,

nem tettei, hanem egy véleménynyilvánítása miatt büntetik, amelynek szabadságát az alkotmány garantálja

Hirdetés

– mutatott rá.

Az EP-képviselő ügyvédje emlékeztetett: Tőkés László azért kapta meg Románia Csillagát mert az életét kockáztatva történelmi érdemeket szerzett az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbantásában, amely a Ceauseșcu-diktatúra bukásához vezetett. Rámutatott: Tőkés László azért pereskedik érdemrendje visszaszerzéséért, mert annak visszavonásával a temesvári népfelkelés történelmi érdemeit próbálják megsemmisíteni. „Meg kell védeni a temesvári népfelkelés történelmi szerepét és ne lehessen semmivé tenni az egykori, 89 decemberi román-magyar történelmi összefogás jelentőségét” – mondta az MTI-nek Kincses Előd.

Az MTI megemlíti: Romániában tucatnyi olyan embernek – köztük a korrupcióért több ízben bebörtönzött Adrian Năstase volt miniszterelnöknek – van a birtokában a Románia Csillaga, akiket szabadságvesztésre ítéletek, és akiktől a törvény szerint vissza kellett volna vonni a kitüntetést. A táblabíróság az igazságszolgáltatás honlapján teszi majd közzé ítéletét.

Hirdetés