Izraeli exhírszerzők kémkedtek Kövesi után

Lejárató adatokat próbáltak szerezni róla. De vajon ki lehet a megbízó?
Hirdetés

Kémregényekbe illő bűncselekményt göngyölített fel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Rise Porject oknyomozó portál szerint: frissen publikált írásukból kiderül, hogy egy, volt titkos ügynököket foglalkoztató izraeli magánnyomozó iroda Laura  Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze ellen kémkedett, azzal a céllal, hogy lejárató információkat szerezzenek róla.

A négy gyanúsított közül ketten – Dan Zorella és Avi Yanus – volt hírszerzők, akik az izraeli Black Cube nevű magánnyomozó iroda alapítói és ügyvezető igazgatói. A cég tiszteletbeli elnöke idén március 17-én bekövetkezett haláláig nem más volt, mint Meir Dagan , aki az izraeli hírszerzés, a Moszad igazgatója volt 2002 és 2011 között.

Az ügyészek szerint Zorella és Yanus a Black Cube két másik alkalmazottjával, Ron Weinerrel és David Geclowiczcsal együtt

bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy telefonhívásokkal zaklassák és fenyegessék áldozataikat, és számítógépes bűncselekményeket kövessenek el.

A gyanúsítottak megszerezték a nyomon követett személyek internetes postafiókjainak jelszavát, és törvénytelenül lemásolták a postafiókokban található információkat.

Weinert és Geclowiczot már őrizetbe is vették Romániában. Az ügyészség szerint előbbi felelt az informatikai ügyekért, míg utóbbi lépett kapcsolatba a célszemély ismeretségi körébe és családjához tartozó személyekkel. Mindkettejük tevékenységét a magánnyomozói irodából koordinálták. A Rise Project szerint a célszemély a DNA főügyésze volt. Állításai alátámasztására egy április 3-án Geclowicz ellen kiadott letartóztatási parancsot tett közzé.

A dokumentum szerint a csoport tevékenységének fő célja az volt, hogy korrupcióra utaló bizonyítékok megszerzése révén kompromittálják Laura  Codruţa Kövesi DNA-vezetőt.

Hirdetés

Weiner és Geclowicz márciusban hajtották végre akcióikat. Ezen időszak alatt

Kövesi három ismerősének postafiókjait is feltörték.

Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze elismerte, hogy nyomoznak az ügyben, a nyomozás azonban még kezdeti szakaszban tart, a vonatkozó információk pedig titkosak. Annyi kiderült: azt még nem tudják, ki a magánnyomozók megbízója.

A DNA által folytatott eljárások között van olyan, amelynek izraeli szálai is vannak: a korrupcióellenes ügyészség a Paul Lambrino herceg illegális erdőrestitúciós ügyei kapcsán négy izraeli üzletember, Tal Silberstein, Simon Sevez, Benjamin Silberstein és Móse Agavi ellen is nyomoz.

A londoni és párizsi kirendeltséggel is rendelkező Black Cube nyomozóirodát 2010-ben alapította Tel-Avivban az izraeli hírszerzés két volt munkatársa, Dan Zorella és Avi Yanus. A cég jogi és hírszerzési szolgáltatásokat is nyújt, hírnevét gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletemberek bírósági képviseletével szerezte, a The Wall Street Journal pedig 2015-ben arról írt, hogy a cég alkalmazottai magánjellegű kiberbűnözés-elhárítási akciókban vettek részt, amelyek során hackerek közé szivárogtak be.

Hirdetés