Eredménytelenül matekoznak a tanácsosi helyeken Marosvásárhelyen

Továbbra sem ért egyet az RMDSZ és az EMNP, ki hanyadik helyen szerepeljen a marosvásárhelyi tanácsosi listán.
Hirdetés

Miután a múlt héten az Erdélyi Magyar Néppárt nem fogadta el az RMDSZ befutó tanácsosi helyét Marosvásárhelyen, Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke nyílt levélben fordult az RMDSZ helyi vezetőihez. Ebben azt kérte, hogy az előválasztások eredményét alapul véve, az összefogás listájának harmadik és kilencedik helyét biztosítsák a néppárti jelölt, Portik Vilmos számára.

Jakab azzal indokolta javaslatát, hogy az előválasztáson tíz magyar ember közül négy nem az RMDSZ jelöltjére szavazott, viszont a véleményt nyilvánítók közül minden harmadik személy a néppárt jelöltjét támogatta szavazatával. Jakab szerint a javaslat  egyszerre teremthet hiteles összefogást és erősítheti meg az RMDSZ szövetségi jellegét is.

Az EMNP az összefogás kiteljesítése érdekében azt is kérte, hogy a hatodik helyre, a marosvásárhelyi történelmi egyházak közösen jelöljenek tanácsost, a tizenkettedik helyre pedig a civil szervezetek.

Vass Levente, az RMDSZ helyi szervezetének választmányi elnöke a javaslattal kapcsolatosan a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy nehéz úgy tárgyalni az EMNP-vel, hogy a korábbi javaslataitól eltérő kéréseket fogalmaz meg. Mint ismeretes, a múlt héten még a nyolcadik és a kilencdik helyre tartott igényt.

Úgy vélekedett, hogy nem az előválasztás, hanem a négy évvel ezelőtti választás eredményét kell alapul venni annak megállapítására, ki hanyadik helyen szerepeljen a listán, akkor RMDSZ tíz jelöltet juttatott be a marosvásárhelyi helyi tanácsba, és kilencszer annyi szavazatot kapott, mint az EMNP. Az egyházakra és civilekre vonatkozó javaslatról Vass azt mondta, már kezdeményeztek erről tárgyalást az egyházi vezetőkkel.

Hirdetés

Egyelőre nem lehet tudni, mikor ülnek ismét össze a két párt képviselői egyeztetni, de Vass közlése szerint, a nyolcadik és tizenkettedik helyet továbbra is fenntartják az EMNP-nek. 

 

Hirdetés